Щоб яскравий одяг не став тьмяною ганчіркою: що додати при пранні кольорових речей

4 березня 2023, 14:09
Зберегти колір кольорових речей – завдання непросте. Якщо прати такий одяг неправильно, з часом він стане тьмяним і непривабливим.
Стирка, стиральная машина
Кольорові речі потрібно прати правильно/ ua.depositphotos.com

Звісно, коли ми купуємо одяг, хочеться якомога довше зберегти його у початковому вигляді. Але час – річ невблаганна. І чим більше ми носимо одяг, тим більше він потребує прання, а чим більше перемо – тим швидше втрачається його привабливий яскравий колір. І ви не встигнете й помітити, як яскрава блузка, яку ви так любили носити, стане блідою та непримітною. Щоб цього не сталося потрібно знати, як прати кольорові речі, щоб зберегти колір.

Є низка загальних правил, яких потрібно дотримуватися під час прання кольорових речей.

Як прати кольорові речі в пральній машині

Першочергово усі речі потрібно ділити за кольорами: білі прати з білими, темні – з темними. Кольорові намагатися за можливості кидати у прання з якомога ближчими до них кольорами.

відео дня

Для прання яскравих речей краще використовувати м’яку воду. Щоб перевірити, чи м’яка у вас вдома вода, просто спробуйте налити у склянку гарячої води і кинути туди 20 г мила. Якщо воно швидко розчиниться, то вона м’яка, якщо на це піде велика кількість часу – то ні. У другому випадку для пом’якшення води можна купити у магазині спеціальні пом’якшувачі і додавати їх під час прання.

Краще ще до початку прання визначити, які з ваших кольорових речей можуть полиняти. Для цього візьміть білу вологу серветку і по черзі потріть нею ваш одяг. Якщо якісь з речей залишать на серветці відтінок свого кольору, значить прати їх з іншим одягом не можна – краще або окремо, або вручну.

Що додати при пранні кольорових речей, щоб зберегти забарвлення

Якщо ви боїтеся, що річ може полиняти під час прання, то перед цією процедурою краще замочити її в окремій ємності, приготувавши спеціальний розчин. Для розчину на склянку теплої води потрібно додати 50 г борної кислоти і дати настоятися годину. Потім одяг помістити у ємність, додати розчин і залити додатково невеликою кількістю води, щоб вона лише покрила річ.

Також для закріплення кольору використовують оцет і сіль. Що саме з цих двох вибрати, залежатиме від кольору одягу. Так, якщо ви кидаєте у прання жовтий, рожевий або блакитний одяг, то потрібно додати у відсік для ополіскувача 125 мл 95% оцтової кислоти. Якщо ж ви перете синій або червоний одяг, то варто додати у цей відсік 15 г звичайної солі. Варто зазначити, що після додавання оцту одяг потрібно буде добре висушити на свіжому повітря, щоб запах вивітрився.

Особливого догляду потребує і чорний одяг. Речі перед пранням обов’язково потрібно вивернути навиворіт. Для прання краще використовувати холодну воду, а разом з миючим засобом додавати також невелику кількість солі.

Махрові рушники чи інші речі з цього матеріалу після прання варто прополоскати у воді, в яку додати невелику кількість гліцерину. Це не лише збереже колір речей, а й надасть матеріалу м’якості.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти