День літнього сонцестояння: найдовший день у році, традиції та обряди

21 червня 2022, 04:55оновлено 21 червня 2022, 15:47
День літнього сонцестояння - свято настільки старовинне, що чимало поколінь вчених досі іноді ламають списи в суперечках, коли ж саме воно виникло.
Сонцестояння
День літнього сонцестояння - картинки в це свято бувають дуже видовищними / ua.depositphotos.com

21 червня день літнього сонцестояння - найдовший день у році і найкоротша ніч.

Доба, в яку, як сказали стародавні греки, бог сонця Геліос на своій колісниці заганяє далеко і глибоко Нікту, - богиню ночі.

Якщо ж відволіктися від міфології і звернутися до науки астрономії, то сонцестояння - штука абсолютно особлива. Вона буває, звичайно, набагато частіше, ніж, скажімо сонячне або місячне затемнення, але теж нечасто - два рази на рік всього лише. Відповідно - день літнього сонцестояння і день зимового.

День літнього сонцестояння картинки святкування у різних народів

Сонцестояння

Це свято, ясна річ, відзначали здавна і у різних народів. Колись, в ті часи, коли Володимир Ясно Сонечко ще не порубав язичницьких ідолів і не скинув їх в річку, слов'яни саме в такий день відзначали свято Івана Купали (а предки нинішніх фінів і латишів - свято Юханнуса і у Ліго відповідно). Правда, навряд чи, звичайно, в ті часи славного язичництва звучало привітання "З днем сонцестояння!".

Ну і з плином часу, звичайно, ці два свята розійшлися в часі - свій внесок тут вніс і християнський календар. Так що тепер Івана Купала (вірніше, вже за новою версією - Іоанна Хрестителя) святкують 7 липня, а 21 червня - день літнього сонцестояння.

читайте такожЛітнє сонцестояння 2022 - 3 знаки зодіаку стануть улюбленцями долі в день 21 червня

День літнього сонцестояння 2022 картинки Свята - що можна робити

Сонцестояння

Будь-хто, людина, яка більш-менш стежить за календарем народних свят, знає - є чіткий список занять дозволених. Так ось, якщо хочете привітати сонце з днем літнього сонцестояння, то потрібно:

  • чітко в колі улюбленої сім'ї зайнятися цим - і куховарити, наприклад, страви, які люблять всі домашні.
  • якщо відчуваєте свербіж нових дій, то можна спробувати освоїти якесь нове заняття - але, при цьому, обов'язково постаратися забути всі старі образи.
  • рано вранці можна загадати бажання - найпотаємніше. Але, щоб воно виповнилося, потрібно бути в непоганій спортивній формі - бо доведеться до того, як сонце зайде, перелазити через дюжину парканів (причому різних - один і той же дванадцять разів не підійде).

Прикольні картинки день літнього сонцестояння - чого не можна робити

Але є і список занять, заборонених в цей день:

  • Запам'ятайте - нема чого злитися, краще ділитися світлими емоціями і веселитися. Знову ж таки- в тісному сімейному колі. І ніяких сварок, ніяких криків.
  • Не носіть чорний одяг ні в якому разі. Найкраще одягнутися в щось світле і яскраве. Зазвичай, в такий день сонце смажить жорстоко - і в світлому вбранні буде набагато легше, ніж в чорному.
  • Ніяких ворожінь. Взагалі, в принципі і так далі. Сонце не любить такого. Воно завжди знаменувало собою життя і світло, а не морок і всякі містичні штучки.

Літнє сонцестояння 2022

Ну і, як кажуть обізнані в таких речах люди - тобто астрологи - в 2022 році 21 червня очікується, що Місяць з Юпітером зіллються в єднанні. А це, ясна річ, штука, яка запустить тільки хороші тенденції у всьому - і в світі, і в житті людей. Як мінімум аж до зими 2022, точніше - до зимового сонцестояння 21 грудня

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти