Депресивні стани у підлітків: поради психотерапевта, як уникнути біди

10 листопада 2021, 09:08
Зазвичай, батьки заперечують існування депресії, тому що їм не дуже зручно усвідомлювати, що щось не так з їх дитиною.
депресія
Депресія у підлітків: симптоми і профілактика / Фото Pixabay

На кожному етапі життя людина стикається з тими чи іншими психологічними стражданнями. У дошкільнят вони свої, у підлітків і дорослих людей – свої. Але чомусь багато дорослих вважають, що серйозні проблеми можуть бути тільки у них, а підліткові дурниці – це всього-на-всього "запізнілий" перехідний вік.

Зазвичай, батьки заперечують існування депресії, тому що їм не дуже зручно усвідомлювати, що щось не так з їх дитиною. Такою думкою поділилася сімейний психолог, психотерапевт і сексолог Олена Щербань в коментарі Главреду

За словами експерта, найчастіше справа далеко не в дитині. Зокрема,якщо ця депресія виникає в контакті з батьками, то це говорить про те, що дитина не може перекрити свої базові потреби. У даній ситуації мова може йти про прийняття, любові, близькості, тілесному контакті, захоплення своєю дитиною.

"Може бути, цій дитині, в принципі, небезпечно перебувати зі своїми батьками, і вона не може про це сказати і йде всередину себе. Вона позбавлена контакту і не може виділити ці почуття", – каже Олена Щербань.

Як результат, психіка "зачиняється" і людина йде в себе. В такому випадку рекомендується звернутися до професіонала – або до психотерапевта, який без таблеток допоможе розібратися в ситуації, або до психіатра, який може виписати на якийсь час антидепресанти або інші медикаменти.

Читайте повну версію інтерв'ю Главреда з Оленою Щербань.

читайте такожПсихотерапевт розповіла, як побороти осінню нудьгу і не впасти в депресію

Намагаєтеся придумати просту формулу, яка подарує вам міцний сон і бадьорий ранок? Виявлятися, її давно вже придумали і навіть довели ефективність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти