Дієтолог пояснила, чому не можна пити остиглий чай

17 серпня 2021, 05:40
Один і той же напій з одного і того ж чайника може принести як користь, так и шкоду - в залежності від того, як довго він настоювався.
Чай
В Японії вчорашній чай прирівнювали до отруйної речовини / УНІАН

Якщо ви заварили ароматний чай, не відмовляйте собі в задоволенні випити напій гарячим. Тим більше що холодний чай не дуже корисний.

"Стара заварка може бути просто небезпечна. Наприклад, з історії відомо, що в Японії вчорашній чай прирівнювали до отруйної речовини", — розповіла лікар-терапевт, дієтолог Олена Трускова, передає Доктор Пітер.

За її словами, з часом в заварці накопичується шкідливий алкалоїд гуанін. Шкідливий навіть не сам гуанін, а речовина, у яку він перетворюється з часом (гаунідін). Через накопичення і негативної зміни своїх властивостей, гуанідин несприятливо впливають на нервову систему.

відео дня

За якої температурі заварювати чай

Дослідження довели, що час і температура заварювання чаю вкрай важлива для властивостей напою, який ми в підсумку отримаємо. Саме ці умови вирішують, чи принесе отриманий напій користь чи шкоду.

"З'ясувалося, що ідеальний чай, заварений водою 95° і настояний 10 хвилин. Вже через 30 хв відбувається зміна просторової формули катехінів чаю, що впливає на його властивості. В результаті один і той же напій, з одного і того ж чайника, може принести як користь, так шкоду — в залежності від того, як довго він настоювався", - пояснила Трускова.

Чим корисний чай

Як зелений, так і чорний чай є багатими джерелами антиоксидантів. У зеленому чаї більшість корисних властивостей обумовлюють катехіни, а в чорному — теафлавіни і теарубігіни. Саме співвідношення їх концентрації визначає якість чорного чаю. У свіжому чаї їх відношення повинно бути >0,1.

Чай здатний гальмувати розвиток онкологічних захворювань, підвищувати енергію, покращувати жовчовідтік і багато іншого.

Всі корисні властивості чаю стосуються лише свіжозавареного напою, попередила дієтолог.

Як повідомляв Главред, раніше експерти з'ясували, що корисніше для здоров'я - чай або кава.

Також стало відомо, який чай не можна пити на голодний шлунок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти