"Дім далеко від дому": у Києві презентують фільм про унікальне місце для сімей з онкохворими дітьми

2 лютого 2022, 19:09
Стрічка розповідає про винятковий центр "Дача", що опікується хворими на рак дітьми і їхніми родинами та допомагає сім’ям не розлучатися, поки триває лікування.
Кошти, отримані за квитки на фільм, підуть на утримання центру
У Києві можна буде не просто побачити фільм про унікальне місце, де допомагають онкохворим дітям та їхнім родинам, але й допомогти дітлахам, хворим на цю недугу, просто придбавши квиток

У вівторок, 15 лютого, в Міжнародний день онкохворої дитини, в Мистецькому арсеналі відбудеться допрем’єрний показ документальної стрічки режисера Олексія Смоляра "Дача". Стрічка розповідає про місце сили, спокою та перепочинку дітей, хворих на рак, які борються за життя.

Фільм створений на грант президента України, що надається молодим діячам у галузі кінематографії для виробництва та реалізації творчих проєктів, і розповідає про унікальний київський центр "Дача" благодійного фонду "Запорука".

Цей центр опікується онкохворими дітьми та їхніми родинами та допомагає сім’ям не розлучатися, поки дитина лікується. Тому "дачники" його називають "домом далеко від дому". "Дача" була заснована благодійним фондом "Запорука" у 2009 році. За весь час свого існування тут безкоштовно зі своїми родинами проживали 1270 дітей різного віку з різних куточків України.

Зйомки стартували рік тому, в лютому 2021 року, та тривали майже три місяці. До творчої групи увійшли режисер Олексій Смоляр, оператор та режисер монтажу Ангел Ангелов, композитор Артем Бабурін, продюсер та сценарист Ольга Гібелінда, а також співпродюсер Світлана Тарасова.

"Мене вразив підхід фонду "Запорука" до проблеми дитячого раку. Хотілося поділитися силою та надією, яку я відчув, коли потрапив на "Дачу". Я побачив, що рак – не вирок, що, так, це довготривалий, важкий період, але його можна пережити та перемогти, що є шляхетні люди, які з відкритим серцем допомагають родинам із цим впоратися", – поділився враженнями режисер стрічки Олексій Смоляр.

Герої фільму – діти, батьки та їхні помічники, тобто працівники фонду "Запорука", психологи та лікарі. Серед них – 14-річний Михайло Дьяков із Запоріжжя, якому вдалося перемогти хворобу.

"Я людина комунікабельна, мабуть, тому в якийсь момент мені запропонували у фільмі стати гідом по "Дачі", показати на камеру, як тут все влаштовано. Я був не проти. Дача для мене – це дім, серце, тепло. А ще тортики з чаєм. Поки жив тут, обожнював їх випікати. Взагалі любив куховарити. Тому, коли після променевої терапії втратив смак на довгих два місяці, це був жах. На щастя, потім все повернулося", – розповів Дьяков.

За словами продюсера та сценариста стрічки Ольги Гібелінди, фільм намагалися зробити таким, що не експлуатуватиме тему страждань, а, навпаки, стане втіхою та підтримкою і для тих, хто долає хворобу, і для тих, хто знаходиться поряд.

"Завдяки цьому фільму ми усі маємо гарний шанс практично допомогти нашим героям. Бо кожний перегляд – це врятована дитина. Без перебільшень. Цією стрічкою ми кажемо усім їм, що ми їх чуємо, знаємо, що вони є, і що ми поряд. Бо через табуйованість теми раку в нашому суспільстві, зазвичай, такі люди опиняються в ізоляції. Так не повинно бути", – зазначила Ольга Гібелінда.

З 16 лютого кожен охочий зможе не лише побачити світлу історію про "Дачу", а й підтримати "дачників". Це можна буде зробити, придбавши благодійні квитки в мережі кінотеатрів "Планета Кіно" та на медіасервісі MEGOGO. Усі виручені кошти будуть спрямовані на утримання центру "Дача".

Благодійний фонд "Запорука" вже 14 років підтримує родини онкохворих дітей і створює умови, аби сім’ї були разом під час лікування. Із 2009 року фонд надає можливість проживати у центрі "Дача" дітям-пацієнтам Національного інституту раку та Охматдиту зі своїми рідними. "Запорука" забезпечує їх ліками та медичними витратними матеріалами, психологічними консультаціями та реабілітацією. Окрім того, фонд опікується лікарнями та підтримує медичний персонал, щоб діти отримували вчасну та якісну медичну допомогу.

Зараз "Запорука" будує нову "Дачу". Офіційне відкриття заплановане в червні цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти