Для чого корисно пити цикорій: названо переваги напою

4 березня 2023, 17:43
Ви можете не тільки використовувати його як смачну альтернативу каві без кофеїну, але і змішувати його з кавовою гущею, щоб поліпшити якості свого сніданку.
Цикорій
Цикорій / ua.depositphotos.com

Незважаючи на те, що кава з цикорію, виготовлена зі смаженого кореня цикорію, часто пов'язана з кількома перевагами для здоров'я, рослина також може викликати несприятливі побічні ефекти у деяких людей.

Ви можете не тільки використовувати його як смачну альтернативу каві без кофеїну, але і змішувати його з кавовою гущею, щоб поліпшити якості свого сніданку.

Цикорій-кава

Цикорій-квітуча рослина сімейства кульбаб. Він характеризується жорстким, волохатим стеблом, світло-фіолетовими квітами і листям, які зазвичай використовуються в салатах.

Цикорій - як пити? Кава з цикорію виготовляється шляхом обсмажування, подрібнення та заварювання коренів рослини цикорію. На смак він схожий на каву, його смак часто описують як злегка землистий і горіховий.

Він використовується або сам по собі, або змішується з кавою, щоб доповнити його смак.

Хоча історія кави з цикорієм не зовсім зрозуміла, вважається, що вона виникла у 1800-х роках у Франції під час нестачі кави. У пошуках заміни кавових зерен або для того, щоб розтягнути їх, люди почали підмішувати коріння цикорію в каву, щоб отримати дозу кави.

Сьогодні каву з цикорієм все ще можна знайти в багатьох частинах світу, і її часто використовують як альтернативу звичайній каві без кофеїну.

Цикорій-користь і шкода

Корінь цикорію є основним інгредієнтом кави з цикорієм.

Для його приготування сирої корінь цикорію подрібнюють, обсмажують і заварюють в каві. Хоча кількість варіюється, зазвичай рекомендується використовувати близько 2 столових ложок (11 грам) меленого кореня цикорію на 1 склянку (237 мл) води.

Один сирий корінь цикорію (60 грам) містить наступні поживні речовини (1 надійне джерело):

  • Калорії: 43
  • Білок: 0,8 г
  • Вуглеводи: 10,5 грам
  • Жир: 0,1 грама
  • Клітковина: 1 грам
  • Вітамін В6: 9% добової норми (дв)
  • Марганець: 6% від добової норми
  • Фолієва кислота: 4% від добової норми
  • Калій: 4% від добової норми
  • Вітамін C: 3% від добової норми
  • Фосфор: 3% від добової норми

Корінь цикорію є хорошим джерелом інуліну, типу пребіотичної клітковини, яка може сприяти зниженню ваги та покращенню здоров'я кишечника.

Він також містить трохи марганцю та вітаміну В6, двох поживних речовин, пов'язаних зі здоров'ям мозку.

Майте на увазі, що кількість цих поживних речовин у каві цикорію досить низька, оскільки в напій заварюється лише невелика кількість кореня цикорію.

Може поліпшити травлення

Корінь цикорію є хорошим джерелом клітковини, яка може покращити деякі аспекти вашого травного здоров'я.

Наприклад, він може підтримувати здоров'я мікробіома кишечника, який, як вважають, тісно пов'язаний зі здоров'ям та хворобами.

Це пов'язано з тим, що корінь цикорію містить інулінову клітковину, тип пребіотика, який сприяє зростанню корисних бактерій у кишечнику.

Кілька досліджень показали, що добавки інуліну можуть збільшити концентрацію певних штамів здорових бактерій у товстій кишці.

Дослідження також показують, що цикорій може покращити роботу кишечника та зменшити запор.

Може знизити цукор в крові

Корінь цикорію містить інулін, тип клітковини, який, як було показано в дослідженнях на людях і тваринах, допомагає регулювати рівень цукру в крові.

Хоча дослідження впливу інуліну з цикорію на рівень цукру в крові обмежені, кілька інших досліджень показали, що він може покращити рівень цукру в крові та резистентність до інсуліну.

Інсулін-це гормон, який переносить цукор з крові в м'язи та тканини, де його можна використовувати як паливо. Інсулінорезистентність виникає при тривалих періодах підвищеного рівня інсуліну, що може знизити ефективність інсуліну і викликати високий рівень цукру в крові.

Кому не можна пити цикорій

Хоча кава з цикорієм асоціюється з низкою переваг для здоров'я, вона підходить не всім.

Цикорій може викликати алергічну реакцію у деяких людей, викликаючи такі симптоми, як біль, набряк і поколювання в роті.

Людям з алергією на амброзію або пилок берези слід уникати цикорію, щоб запобігти можливим негативним побічним ефектам.

Якщо ви відчуваєте будь-які негативні симптоми після вживання кави з цикорієм, негайно припиніть її вживання та зверніться до лікаря.

Крім того, дослідження безпеки та потенційних побічних ефектів кореня цикорію для вагітних або годуючих груддю обмежені. Перед вживанням проконсультуйтеся з лікарем, щоб запобігти несприятливим симптомам.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти