Доведено вченими: названо два напої, які продовжують життя

7 жовтня 2022, 14:35
Також ми зібрали поради, які допоможуть вам дожити до 100 років.
довголіття
Який напій продовжує життя / pixabay.com

Вчені шукають рецепт довголіття протягом десятків років і вже досягли деяких результатів. Як виявилося, звичайні кава і чай допомагають людині прожити довше.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими на сайті Європейського співтовариства кардіології (European Society of Cardiology), вживання чаю знижує ризик летального результату, незв'язаного з серцево-судинними подіями, на 24%.

У даному дослідженні взяли участь понад 130 тис.добровольців у віці 18-95 років. Рівень вживання кави або чаю в дослідженні оцінювався за допомогою анкетування шляхом вибору учасниками 1 з 3 варіантів відповіді:

відео дня
  • "не вживаю";
  • "вживаю від 1 до 4 чашок на добу";
  • "більше 4 чашок на добу".

За час спостереження (3,5 роки) було відзначено 95 летальних випадків, пов'язаних з порушенням діяльності серцево-судинної системи, і 632 летальних результатів від інших причин.

Дослідники встановили, що учасники, які вживають каву, мали більш високий ризик розвитку порушень з боку серцево-судинної системи, ніж ті, хто не включає в раціон цей напій, дана тенденція була особливо виражена серед курців учасників.

Згідно з даними дослідження, серед добровольців, які не п'ють каву, 17% курців (серед тих, хто не вживав чай — 34%), серед тих, хто вживає 1-4 чашок кави на добу, — 31% курців (1-4 чашок чаю — 24% курців), а серед учасників, що вживають більше 4 чашок кави на добу, — 57% курців (більше 4 чашок чаю — 29% курців). Учасники дослідження, які не вживали кави, були більш фізично активні, ніж ті, хто п'є каву.

Так, у 45% з них був відзначений достатній рівень фізичної активності в порівнянні з 41% тих, хто вживає каву. У свою чергу, серед любителів чаю спостерігалася зворотна тенденція, серед тих, хто п'є чай помірно, 43% — фізично активні учасники, а серед тих, хто п'є велику кількість чаю, — 46%.

Вчені також відзначили, що середній вік любителів кави дорівнював 44 рокам в порівнянні із середнім віком віддають перевагу чаю — 40 років. Слід зазначити, що учасники, які вживають каву, мали більш низькі показники систолічного артеріального тиску і більш високі — діастолічного, ніж любителі чаю, з поправкою на вік.

Як дожити до 100 років?

Різні експерти також складають списки з порадами, які, як стверджується, допоможуть дожити до 100 років. Главред зібрав деякі з них:

  • Не відмовляти собі в задоволеннях
  • Не зловживати дієтами
  • Мати улюблену справу
  • Не забувати друзів
  • Влаштовувати собі помірні розумові навантаження
  • Бути оптимістом

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти