Домашні яйця або магазинні: розвіюємо міфи і обираємо краще

4 квітня 2023, 15:52оновлено 7 квітня 2023, 14:51
Навколо домашніх і магазинних яєць крутиться багато міфів. Не завжди чисті яйця одного розміру і забарвлення дорівнює високій якості і корисним властивостям.
Домашні яйця або магазинні: розвіюємо міфи і обираємо краще
Які яйця кращі - магазинні або домашні / Коллаж фото ua.depositphotos.com

Багато хто до цих пір ламає собі голову питанням, які яйця більш хворобливі - домашні або фабричні. Хтось вважає, що в магазинних яйцях більше користі, адже кури вживають всі необхідні мікроелементи. А хтось вважає, що домашні яйця шкідливі, адже є ризик заразитися сальмонельозом.

Виявляється, є купа міфів, які не заважають дійсно зрозуміти, в чому різниця між фабричними і сільськими яйцями, а також які є більш корисними.

Чому яйця домашніх курей кращі

Тут вся справа в самих умовах життя курочок. Домашні несучки багато часу проводять на свіжому повітрі, бачать сонячне світло. Вони можуть пощипати травички, з'їсти тих чи інших комах, весь час мають доступ до їжі і лише в кінці дня йдуть на місце своєї нічліжки.

Що стосується курей, яких вирощують в промислових масштабах, то робиться це все в клітках. Кури не виходять на вулицю заради прогулянки. Вони все життя проводять у дуже маленькому просторі. Також таких курей годують хімією разом зі спеціальним кормом. Вважається, що ці речовини навіть можуть підвищити рівень холестерину в організмі людини, якщо їх постійно вживати.

Чому сільські яйця мають яскравіший жовток

Дійсно, домашні кури несуть яйця, всередині яких більш яскравий і насичений жовток. Все це через те, що кури їдять багато зелені, а це, як ви вже зрозуміли, дуже корисно для них.

Також на колір жовтка може вплинути наявність півня в курнику. Адже в такому випадку виходить, що домашні яйця будуть запліднені, гормонально збалансовані і більш корисні.

На фабриках такого немає. Однак там вже пристосувалися і почали намагатися обдурити споживачів. У корм курям можуть підсипати спеціальний барвник, який додає жовтку насичений жовтий або помаранчевий колір.

Як відрізнити домашні і магазинні яйця за розміром і забарвленням

Перше, на що можна звернути увагу - розмір і забарвлення яйця. Не секрет, що домашні яйця не бувають однакового розміру. Одні кури несуть великі довгасті яйця, інші - дрібні і більш круглі.

Те ж саме відноситься і до кольору шкаралупи. Деякі кури несуть білі яйця, інші коричневі або бежеві. Також шкаралупа може бути більш гладкою або шорсткою, в залежності від породи курки. Варто зазначити, що немає різниці в білих або коричневих яйцях. Це лише міф, який нібито говорить про більшу користь одних.

Якщо ж ви купуєте яйця в магазині, то зверніть увагу - вони все як змальовані один з одного. В упаковці не буде різних яєць за забарвленням або розміром. Виробники навчилися заробляти на цьому. Вони відбирають більші яйця і продають їх дорожче.

Чи можна заразитися сальмонельозом від домашніх яєць

Найчастіше такий міф поширюють саме постачальники фабричних яєць. Вони стверджують, що магазинні яйця більш корисні, адже вони чисті, нібито знезаражені і від них неможливо заразитися. А ось що стосується сільських, то вони стверджують, що саме від них нібито можна підхопити інфекцію.

Але все це не зовсім так. Перед вживанням будь-які яйця потрібно гарненько очистити від бруду і фекалій. Якщо вживати сирі яйця, то заразитися можна не тільки від домашніх, але і від фабричних.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти