Дрон камікадзе: характеристики, в чому небезпека і як захиститися

20 жовтня 2022, 08:30
Дрон камікадзе Шахід - як працює і що робити під час вибуху.
Іранський безпілотник Shahed-136
Дрон камікадзе Шахід фото / mil.in.ua

Дрон-камікадзе (баражуючий боєприпас) - це перспективний вид озброєння, який застосовується багатьма сторонами практично у всіх збройних конфліктах.

Про перспективи застосування у війнах БПЛА почали замислюватися ще в 70-х роки минулого століття. Ідея зрозуміла - скоротити до мінімуму участь людини в прямих бойових зіткненнях і як наслідок зберегти більше число життів.

Що роблять дрони камікадзе

Принцип дії практично всіх дронів-камікадзе простий – в безпілотний літальний апарат (різного типу, розміру і характеристик) інтегрується бойова частина, який потім доставляється до об'єкта, на який проводиться атака.

Все залежить від того, наскільки дрон-камікадзе здатний долати великі відстані, а також яку масу бойової частини він здатний на собі нести. Також важливими є характеристики цілевказівки і точності наведення. Розробники також намагаються захистити бойові дрони від впливу засобів радіоелектронної боротьби противника.

дрон
Дрон камікадзе як працює / Spravdi

Сучасні дрони-камікадзе здатні практично непоміченими проходити крізь засоби ППО і залишатися "невидимими" для противника майже до самого моменту ураження цілі. Крім того, передові технології і системи штучного інтелекту дозволяють дронам-камікадзе самостійно знаходити і знищувати заздалегідь визначені цілі.

Дрон камікадзе характеристики

Іранський дрон-камікадзе Shahed 136 активно застосовується російськими окупантами в Україні. За останній час ці БПЛА стали причиною загибелі невинних українців і руйнування житлових будинків. Часто дрон Шахід називають "літаючий мопед" через те, що їх двигуни в польоті видають пронизливий звук, схожий на роботу бензопили або мопеда.

Конструктори Shahed 136 прагнули здешевити його виробництво, тому матеріали вибирали найпростіші. Використовується при виробництві гетинакс, а гвинт клепають зі звичайного дерева.

Принцип дії Shahed 136:

  • аеродинамічна схема БПЛА представлена у вигляді "літаючого крила";
  • конструкція забезпечує низький опір і збільшує дальність польоту;
  • цілі заздалегідь програмуються операторами на землі перед запуском;
  • дрон-камікадзе не здатний вражати рухомі об'єкти;
  • БПЛА запускають тільки в бік великих немобільних цілей.

Комплектація Shahed 136:

  • вбудований радар;
  • двоциліндровий карбюраторний двигун;
  • бойова частина несе 30-40 кг вибухівки.

Характеристики Shahed 136:

  • Максимальна дальність польоту дрона – 1 600 кілометрів;
  • стеля польоту - до 5 кілометрів;
  • крейсерська швидкість - 180 км/год.

Дрон камікадзе ціна

Одним з головних достоїнств іранського дрона-"мопеда" є його порівняно низька ціна за одиницю, ніж крилаті ракети. Вартість одного Shahed 136 коливається від 30 до 50 тисяч доларів за штуку. Економічна вигода для країни-терориста очевидна, адже, наприклад, російська крилата ракета Калібр, яка летить на 2,5 тисячі кілометрів, коштує $5-6 млн за одиницю.

Дрон камікадзе що робити при вибуху

Визначною характеристикою роботи дрона-камікадзе Shahed 136 є гучний звук роботи його двигуна, схожого на проліт мопеда в небі. Незважаючи на те, що БПЛА збивається навіть стрілецькою зброєю з землі, не намагайтеся робити цього самостійно. Правоохоронці кажуть, що ризики при цьому залишаються високими.

Порядок дій:

  • оцініть обстановку навколо себе;
  • відійдіть від адміністративних будівель і стратегічних і військових об'єктів (які можуть стати метою дронів-камікадзе);
  • постарайтеся перечекати загрозу в укритті;
  • по можливості попередьте оточуючих і допоможіть їм знайти притулок.

Скільки Притула зібрав на дрони

Вже зібрано за добу 352 мільйони гривень, які частково підуть на закупівлю дронів-камікадзе для наших військових. Про це український шоумен Сергій Притула сказав в ефірі Всеукраїнського телемарафону. Він зазначив, що збір коштів тримав одну добу.

"Ми о 12 годині зафіксували 352 мільйони зібраних коштів. Це феноменальний результат, тому що ми не очікували зібрати стільки", - зазначив він.

При цьому розповів, що планувалося закупити закупити – 50 дронів-камікадзе і наземні станції управління ними і це "повинно було обійтися в межах 100 мільйонів гривень".

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти