Експерт озвучила список олій, на яких заборонено смажити

24 листопада 2021, 03:58
Щоб отримати максимум користі від приготованої страви, потрібно знати, яке масло підходить для смаження, а яке - краще використовувати виключно для салатів.
масло
Оливкова олія для смаження не підходить / Фото pixaby

Смажені на олії страви - не найкорисніші, але тим не менше іноді хочеться приготувати їжу саме таким способом. Однак, навіть посмажити продукти можна так, щоби вони не втратили свою користь. Для цього важливо розуміти, яка олія підходить для смаження, а яку - краще використовувати лише для салатів. Всі нюанси розкрила нутриціолог Богдана Тарасюк в Instagram.

Кокосове масло - користь і чи можна на ньому смажити

Кокосове масло на 90% складається з насичених жирів, які роблять його стійким до нагрівання. Тому сміливо можна смажити страви на такому маслі, зазначила експерт.

Кокосове масло при кімнатній температурі напівтверде і може досить довго зберігатися. Тарасюк радить уникати пластикової тари при виборі, а також не переїдати. Інакше може підвищитися рівень холестерину.

Масло какао - чи підійде для смаження?

Це масло виробляють з бобів какао. Темний і молочний шоколад містить однакову кількість жирів, але в темному більше антиоксидантів і менше цукру. В цілому, смажити на такому маслі теж можна.

Олія авокадо для смаження

Олія авокадо містить велику кількість мононасичених жирних кислот. З огляду на це, підходить для смаження. Точка задимлення – 200 – 240 С.

Олії, на яких заборонено смажити

Оливкова олія досить корисна, адже може підвищити рівень "корисного" холестерину і знизити рівень "шкідливого". Доведено, якщо вживати цю олію на постійній основі - збільшується тривалість життя. Втім, її рекомендують вживати лише в сирому вигляді. Смажити на ній категорично заборонено.

Лляна олія містить велику кількість рослинної форми Омега-3 та інших корисних кислот. Для приготування гарячої їжі не підходить. Також слід пам'ятати про те, що термін придатності лляної олії становить всього 30 днів після відкриття. Зберігати її потрібно лише в темному місці.

Як повідомляв Главред, лікар-дієтолог Юлія Чехоніна розвінчала популярний міф про те, що рослинні олії фігурі не шкодять, тож їх можна сміливо використовувати для приготування салатів при схудненні. Насправді калорійність рослинних олій навіть вища, ніж в олій тваринного походження. Різниця - близько 100 ккал.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти