Це вб'є урожай: що категорично не можна садити поруч із помідорами

15 травня 2022, 16:36оновлено 20 червня 2022, 20:21
Щоб отримати великий урожай помідорів, рослині потрібно підібрати хорошого сусіда. На щастя, у "синьйора помідора" є багато "друзів".
помідори, город
Що посадити поруч із помідорами - найкращі та найгірші варіанти / Колаж ua.depositphotos.com, pixabay.com

Якщо у вас маленька дачна ділянка, а посадити хочеться різні культури, деяким з них доводеться потіснитися. Це не найгірша ідея, тому що багато рослин відмінно уживаються одна з одною, а крім того, ще й допомагають сусідові краще рости і давати хороший урожай. Це правило стосується і "синьйора помідора". Главред розібрався, як підібрати ідеального сусіда для томатів, а також які культури зіпсують урожай.

Що можна садити поруч з помідорами у відкритому ґрунті

Помідори відмінно уживаються поруч з бобовими, які збагачують ґрунт азотом і покращують його структуру, а також з будь-якими сидератами - гірчицею, фацелією, злаками.

Відмінно поєднуються томати з усіма видами салатів, петрушкою, селерою, цибулею, шпинатом, спаржею, щавлем.

відео дня

Люблять томати і пряні трави - чебрець, шавлію, м'яту, базилік.

До речі, якщо ви хочете поліпшити смак помідорів і томатного соку, то не поспішайте виривати з грядки звичайну кропиву. Вона відлякує ґрунтових шкідників і продовжує термін зберігання плодів.

Чи можна садити кавуни і дині поруч з помідорами? Можна. Але баштанні культури краще висаджувати з південного боку. Добрими "партнерами" для помідорів стануть і гарбузи.

читайте такожЯк посадити помідори унікальним німецьким способом: урожай буде небувалим

Томати і капуста також зможуть рости поруч, але лише якщо вона качанна і рання. Розсаду капусти висаджують на грядку навесні, з відстанню між рядами не менше 1,5 м. А коли потеплішає, між посадками можна розмістити і розсаду помідорів. До речі, томати врятують капусту від метеликів-капусниць. Городники радять додати в цей капустяно-томатний дует ще й цибулю з часником. Вони будуть виділяти фітонциди, захищаючи всіх сусідів від фітофтори.

Пекінську капусту також можна розмістити поруч з помідорами, вона буде працювати як ущільнювач посадки "в ногах" у томатів.

Коренеплоди - морква, редис і буряк – також прекрасно уживуться з томатами навіть на одній грядці.

Деякі городники кажуть, що можна посадити по сусідству помідори і ранню полуницю - так з однієї грядки можна отримати одразу два врожаї. Крім того, томати допоможуть відвадити від полуниці мурах. Для самих томатів таке сусідство є нешкідливим. Важливо, щоби обраний сорт томатів не був занадто високорослим і не забрав у полуниці все сонячне світло.

читайте такожБорна кислота - запорука шикарного врожаю огірків: як застосовувати копійчаний засіб

Чи можна садити помідори і перець разом

З одного боку, це здається гарною ідеєю, адже обидві рослини потребують підв'язки. Крім того, томати допоможуть відлякати тлю, яка любить перець.

Але з іншого боку, і перці, і томати, відносяться у сімейства пасльонових. Це означає, що вони будуть ділитися між собою одними і тими самими захворюваннями і шкідниками. Тому вирішуйте самі, чи можна садити перці поруч з помідорами. В крайньому випадку завжди можна подбати про подвійний захист для обох культур.

Чи можна садити огірки поруч з помідорами у відкритому ґрунті

Огірки і помідори на одній грядці - це не найкраще сусідство. Цим рослинам потрібні різні умови для росту. Грядки огірків і помідорів мають бути розташовані на відстані 1,5-2 метри одна від одної. Це необхідно для того, щоби батоги огірків не розросталися на кущі томатів і не блокували свіже повітря і сонячне проміння.

Що не можна садити поруч з помідорами

  • Горох, цвітна капуста, брокколі та кольрабі – не найвдаліші сусіди для помідорів.
  • Сусідство з кропом, фенхелем і мелісою також не сподобається томатам.
  • Кукурудза та інші високорослі культури, особливо якщо їх розташувати з південного боку від помідорової грядки, будуть позбавляти помідори сонячного світла. Це щонайменше призведе до поганого росту помідорів, а як максимум - до загибелі томатів.
  • Баклажани, які нижчі за томати, виявляться в їхній тіні. До того ж вони відносяться до одного сімейства і страждають від одних і тих самих хвороб і шкідників.
  • Картопля - жахливий сусід для помідора. Вона стовідсотково "поділиться" з ним колорадським жуком.
  • Фенхель пригнічує ріст майже всіх городніх культур, і томати не є щасливим винятком.

Раніше Главред писав, що посадити поруч з огірками, щоб урожай був величезним.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти