Цього краще уникати: чому не можна дивитися кішці в очі

5 грудня 2022, 22:18
Вже багато років власники кішок побоюються дивитися в очі своїм улюбленцям.
Кішка, Кіт
Чому не можна дивитися кішці в очі / pixabay.com

Власник котів нерідко зустрічаються поглядами зі своїм улюбленцем. З давніх пір котячому погляду приписуються різноманітні містичні властивості. Єгиптяни обожнювали їх, а середньовічна інквізиція вважала помічниками диявола.

Цікаво, але по цей час багато власників кішок побоюються дивитися в очі своїм улюбленцям.

Повернемося на 10 тисяч років назад

Саме тоді люди приручили перших котів. Тоді вони захищали продовольчі запаси від гризунів-шкідників, а людина, в свою чергу, надавала їм можливість полювати на своїй території, захищав кішку від більших і небезпечних хижаків.

відео дня

Після повного одомашнення кішок з придушенням більшої частини природних інстинктів так і не відбулося. Глибоко в підсвідомості зберігаються інстинкти диких предків.

Чому не можна дивитися кішці в очі?

Однією з причин можна вважати дискомфорт, який відчуває кішкою при прямому зоровому контакті з іншою твариною. Такий дискомфорт може вилитися як в відповідну агресію, так і в будь-яку іншу форму демонстрації неприємних почуттів: тварина може вокалізувати, відвести погляд або піти в інше приміщення.

Незалежно від того, до яких дій у відповідь призводить прямий зоровий контакт, важливо пам'ятати, що для тварини це стрес, якого краще уникати.

Також кажуть, якщо довго дивитися в очі кішці, можна побачити потойбічний світ. І хоча це всього лише дитяча страшилка, фахівці і зоопсихологи все ж не рекомендують довго дивитися в очі домашній улюблениці. Причина, правда, абсолютно не містичного характеру.

Що робити, якщо кішка дивиться в очі?

Якщо кішка сама йде на зоровий контакт і пильно дивиться господареві в очі. Мовою хижака така поведінка означала б або пряму агресію, неповагу або зневагу.

Звичайно ж, через такий запобігливий погляд кішка може і просто випрошувати улюблені ласощі або з будь-яких інших причин намагатися звернути на себе увагу.

Зоопсихологи сходяться на думці, що пильний тривалий погляд в очі необхідно припиняти. Робити це потрібно головним чином перемикаючи увагу тварини на інші об'єкти, але не підвищуйте голос і не прагнете будь-яким іншим способом загострити ситуацію, нехай навіть і жартома.

Читайте останні новини телеграм від редакції Главреда.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти