Цю помилку повторюють майже всі: що ми забуваємо зробити з яйцями перед приготуванням

11 березня 2023, 15:46
Через поширену помилку існує ризик виникнення серйозних хвороб.
Яйца, кран, вода
Перед приготуванням яйця потрібно мити, інакше їхнє вживання може бути небезпечним/ ua.depositphotos.com, УНІАН

Зазвичай під час приготування яєць ми забуваємо про одну важливу деталь, яка у певних випадках може призвести до серйозних проблем. Яйця перед приготуванням потрібно обов’язково мити. І неважливо яким саме способом ви збираєтеся їх готувати – смажити, варити додавати у тісто тощо, все одно не можна оминати цю важливу процедуру.

Справа у тому, що шкаралупа яйця не така вже й чиста, як нам іноді здається. Шкаралупа деяких яєць може бути небезпечним переносником інфекцій, наприклад, сальмонели. Таке пояснення дає нутриціолог Тетяна Ярмошук.

Тут ви можете спробувати заперечити, мовляв, під час варіння яйця інфекції все одно загинуть за кілька хвилин, а смажимо і вживаємо ми їх без шкаралупи. Це так, але не варто забувати про одне "але". Коли ви тримаєте яйця перед приготуванням, небезпечні збудники залишаються на руках. І потім ви можете своїми ж руками перенести інфекції на інші поверхні на кухні, звідки вони можуть потрапити у ваш організм. То чи варто так ризикувати? Адже на те, щоб помити яйця, ви витратите всього лічені секунди часу.

відео дня

Також важливо пам’ятати, що не варто використовувати яйця із тріщинками на шкаралупі. І миття тут не допоможе, а навпаки може лише нашкодити. Адже під час миття небезпечні збудники можуть потрапити всередину яйця, а потім і в наш організм під час споживання такого продукту.

При цьому нутриціолог радить спосіб, як продезинфікувати яйця, коли ви їх лише купили і принесли додому. Для цього знадобиться сода.

1 столову ложку соди потрібно розбавити у воді – можна взяти рідину у кількості від 1 до 3 літрів. Звісно, чим більша концентрація соди, тим кращим буде ефект. Кладемо у цей розчин яйця і залишаємо на 5-10 хвилин. Після цього потрібно дати їм висохнути або витерти насухо, і тоді вже класти зберігатися у холодильник.

Нутриціолог наголошує, що помиті таким способом яйця можуть зберігатися у холодильнику не довше, ніж 5 днів. Якщо ж ви придбали велику кількість "із запасом", то не варто їх дезінфікувати чи мити усі одразу – краще частинами. І ті, які ще не помиті, зберігати окремо.

Можна продезінфікувати їх також іншим способом – помити безпосередньо перед приготуванням, використовуючи засіб для миття посуду або мило. Проте тут є важливий момент – не всі миючі засоби можна використовувати, а лише екологічні. Адже агресивні засоби погано змиваються.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти