Де можна додавати базилік: відповідь про просту рослину здивує

2 травня 2023, 19:26
Кожна людина, що любить смачно приймати їжу, рано чи пізно ставить питання: "В якому вигляді можна їсти базилік?". Главред вирішив детально на нього відповісти.
Базилік
Базилік / колаж ua.depositphotos.com

Перш за все потрібно визначитися з питанням: "Чим корисний базилік для організму людини?".

Які хвороби лікує базилік

Ну, по-перше рядках нашої замітки відразу скажемо - в базиліку міститься безліч вітаміну до, ефірних масел, антиоксидантів, що сприяють зниженню ризику окисного стресу, а також стабілізації рівня цукру в організмі. По-друге, базилік також допомагає роботі серцево-судинної системи, захищає організм від інфекцій і запалень. По-третє, речовина евгенол, якого теж багато в базиліку, може блокувати кальцієві канали. Одного разу його екстракт використовували для зниження тиску. Він допоміг, але ефект виявився короткостроковим ‒ через дві хвилини воно знову підскочило.

Далі - ефірні масла, які є в базиліку, впливають на рівень холестерину і тригліцеридів. Базилік також містить магній, який покращує кровотік, дозволяючи м'язам і судинам розслабитися.

Крім того, ефірні масла базиліка (той же евгенол, а також ліналоол і цитронелол) допомагає боротися із запаленням в організмі. В рамках одного дослідження такі масла використовувалися проти запальних захворювань, які викликані окислювальним стресом (наприклад, артрит). Але цей метод ще досліджується.

Також базилік має антибактеріальні властивості. Масла, які містяться в ньому, борються з бактеріями у людей з респіраторними, шкірними захворюваннями, інфекціями сечової системи і, в деяких випадках, черевної порожнини. В рамках одного експерименту тестували вплив олії базиліка на штами кишкової палички. З'ясувалося, що препарати з олії Рослини можуть допомогти в лікуванні і профілактиці деяких видів інфекцій.

Де можна додавати базилік: відповідь про просту рослину здивує

Кому не можна їсти базилік

Справа в тому, що базиліку високий вміст вітаміну До, який грає важливу роль в згортанні крові. Тому ті, хто приймає кроворозжидаючі препарати, в першу чергу повинні проконсультуватися з лікарем (перш ніж збільшувати споживання базиліка).

Людям, у яких є алергія на трави сімейства м'ятних, теж слід відмовитися від базиліка, оскільки він може викликати реакцію, яка буде небезпечною для їх здоров'я.

Базилік не рекомендується і тим, хто приймає препарати від гіпертонії або ліки від діабету.

Де можна додавати базилік

В першу чергу згадав, що базилік ‒ дуже популярна спеція в Італії. Там його додають практично скрізь - в пасту, салати (капрезе), в супи (мінестроне), в соуси (песто), в піцу (Маргарита), а також в полуничні і малинові джеми.

Приправу з базиліком використовують для ароматизації оцту і масла, якими потім заправляють салати і пасту. Базилік також входить до складу знаменитої суміші "італійські трави".

Базилік, на відміну від багатьох інших прянощів, після сушіння не змінює свій смак і запах. У щільно закритій тарі він може зберігати смакові якості до двох років. У такому вигляді його легко зберігати і він не займає багато місця.

Є деякі страви, в які кулінари рекомендують використовувати базилік:

  • котлети;
  • домашні ковбаси;
  • тушкована печінка,
  • паштет;
  • соус;
  • запіканки (овочеві, м'ясні);
  • супи (томатний, овочевий, м'ясний, рибний, з морепродуктами);
  • паста;
  • піца;
  • салат;
  • маринади для риби і м'яса.

Дивіться відео "киянин розповів, як вирощує овочі та зелень в однокімнатній квартирі":

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти