Чому не можна мочити Манту: навіщо нас у дитинстві лякали лікарі

24 лютого 2023, 16:05
Після проведення процедури багатьом з нас говорили, що місце щеплення категорично не можна мочити і терти.
Проба Манту
Проба Манту / скріншот YouTube

Проба Манту - це простий спосіб визначення наявності туберкульозної інфекції у людини. Після проведення процедури багатьом з нас говорили, що місце щеплення категорично не можна мочити, але, як виявилося, можна, але небажано.

Чому не можна мочити Манту?

Лікарі, які проводять процедуру, завжди попереджають, що мочити і терти місце уколу не можна. При проведенні проби Манту внутрішньошкірно вводиться спеціальний розчин. У разі, якщо на місце уколу потрапляє вода, це може привести до розбухання тканини і спотворення результатів. Тому важливо не допустити потрапляння води на Манту.

Що буде, якщо видавити Манту?

Буває і таке. Це може призвести до спотворення результатів, а також до можливих ускладнень, таких як інфекція або кровотеча. Тому не рекомендується видавлювати Манту в будь-якому випадку.

Що не слід робити після проби Манту?

Після проведення проби Манту є кілька рекомендацій, яких необхідно дотримуватися, щоб уникнути спотворення результатів. Протягом двох днів після проведення проби не слід мочити місце уколу, приймати гарячі ванни, наносити на нього косметику або мазі.

Також не рекомендується фізично навантажувати організм і відвідувати медичні установи, де можуть перебувати хворі на туберкульоз.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти