Чому половина жителів СРСР виблискували золотими зубами та коронками

30 грудня 2022, 07:30
Золоті зуби і коронки були досить модними в СРСР, але все змінилося.
Джонні Депп
Чому раніше ставили золоті зуби і коронки / скріншот з фільму

За часів СРСР золоті зуби були в тренді - тоді це вважалося дуже престижно і статусно. Першопрохідцями в "золотому" протезуванні були стародавні єгиптяни, але їхня справа живе донині.

Перші в космосі, але останні в стоматології

В СРСР стоматологія була на досить низькому рівні. Тоді головний інструмент зубного лікаря більше нагадував зброю тортур, ніж медичну техніку. Страждання пацієнтів, котрі й так переносили біль, були нестерпними.

Золоті зуби - це круто

Першими ставити золоті зуби почали бариги, спекулянти, цигани, кавказці, оскільки могли собі це дозволити. Для одних це був спосіб хоч якось "легалізувати" наявні тисячі і мільйони, інші таким чином намагалися зробити вигідне капіталовкладення - гроші мали властивість знецінюватися, золото ж у всі часи мало стабільну цінність.

відео дня

Злочинці за допомогою золотих зубів підкреслювали "статусність" власника, і, в крайньому випадку могли використовувати золоті зуби в якості платіжного засобу.

Не вистачає на зуб? Став коронку

Мода не "позолочений рот" дійшла і до звичайних людей. Ті, хто не міг дозволити собі повноцінні зуби, ставили золоті коронки. Зовсім бідне населення ставило прості залізні зуби: метал в роті не окислюється, зуби працювали справно і були довговічними, а головне - недорогими.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти