Хитрість досвідчених пекарів: навіщо на батоні та хлібі роблять надрізи

8 серпня 2023, 15:15
767
Ми детально пояснимо, для чого роблять надрізи на батоні і хлібі.
Навіщо на батоні і хлібі роблять надрізи
Навіщо на батоні і хлібі роблять надрізи / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Ми всі бачили,але ніколи не замислювалися, чому батон має зверху кілька великих надрізів? Можливо, це просто дизайн або у цих виїмок є особливе функціональне призначення?

Ми пояснимо, для чого роблять надрізи на батоні і хлібі.

Вирізи на батоні і хлібі не так прості

Існує поширена помилка, що глибокі надрізи на дріжджовій буханці хліба служать для виведення надлишкового вуглекислого газу, який утворюється в тесті в процесі випічки.

відео дня

Кажуть, що якщо не зробити таких надрізів перед тим, як помістити хліб у гарячу піч, вуглекислий газ може прорвати верхню скоринку, створюючи непередбачувані та хаотичні тріщини, псуючи зовнішній вигляд і навіть смак хліба.

Однак досвідчені пекарі стверджують, що на практиці вуглекислий газ спокійно проходить через найменші пори в тесті, зберігаючи корочку хліба цілою і неушкодженою.

Надрізи можна і не робити

Такі надрізи не є обов'язковими для забезпечення нормального процесу випічки. Тріщини можуть виникати лише при недотриманні оптимального температурного режиму випічки, коли тісто потрапляє в занадто гарячу піч, при відсутності водяної пари в печі (в режимі конвекції) або при порушенні рецептури.

Тому професійні пекарі схильні вважати, що характерні надрізи на батоні створюють впізнаваний образ хліба і надають йому естетичну цінність, швидше ніж мають особливе функціональне призначення. Таким чином, ці надрізи є скоріше стилістичним елементом, що робить хліб впізнаваним і привабливим для покупців.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти