І кахель знову сяє: як почистити шви між плиткою від клею, нальоту та цвілі

16 серпня 2022, 16:26
Очистити плитку і шви між нею можна навіть підручними засобами.
Плитка, цвіль
Плитка, цвіль / скріншот

Після тривало експлуатації плитки, перед багатьма постає питання - як почистити шви між плиткою. Завдання це не складне - його можна виконати в домашніх умовах, не вдаючись до спецзасобів.

Главред розбирався, як це зробити швидко, якісно і без зайвих зусиль.

Як очистити шви між плиткою від клею

За допомогою сегментного будівельного ножа можна видалити не тільки клей, але і від затірки, але складність цього способу полягає в правильній постановці кута по відношенню до плитки, що б не подряпати краю.

відео дня

Потрібно бути особливо акуратним на місцях кутових стиків, що б не зламати кути.

Скребок для очищення швів використовується для видалення розчинів, клеїв, затирочних складів зі швів між елементами облицювання. Застосовується для ремонту облицьованих плиткою конструкцій, при заміні окремих плиток, а також для видалення надлишків будівельних сумішей і очищення поверхонь.

Чим очистити шви між плиткою від цвілі

  • Білий оцет здатний вбити до 80% видів цвілі. Крім того, цей засіб майже завжди є під рукою. Для того, щоб видалити цвіль і грибок необхідно промокнути ганчірочку в оцтовому розчині або налити його в розпилювач і нанести на уражені ділянки швів. Слід залишити плитку до тих пір, поки оцет не просохне, після чого прочистити шви жорсткою щіткою і промити водою.
  • Перекис водню непогано справляється з невеликими колоніями цвілі. Вона чистить як силіконові шви, так і цементні. Порядок робіт з перекисом водню нічим не відрізняється від очищення оцтовим розчином: нанести, дати висохнути, потерти щіткою і змити водою.
  • Сода і оцет. Цей метод підійде тільки для горизонтальних поверхонь. На забруднені шви необхідно насипати достатню кількість соди, після чого залити столовим оцтом. Коли піна зійде ділянки добре промити мильною водою.
  • Фурацилін теж може врятувати від грибка у ванній. Одну таблетку фурациліну необхідно розвести в літрі води і обробити поверхні швів. Деякі стверджують, що після такої обробки не зустрічали в своїй ванній грибка.

Як очистити шви у ванній від жовтизни та нальоту

Наліт на плитці добре усувають засоби, до складу яких входить хлор. Ці чистячі препарати не тільки видаляють вапно з поверхні кахлю, а й дезінфікують стіни і підлогу.

Їх використовують для очищення практично будь-яких покриттів, проте для миття скляних поверхонь краще використовувати спеціально призначені для миття скла кошти.

Якщо необхідно очистити сильні забруднення, то краще використовувати засоби, в складі яких присутні інгібітори. Такі препарати легко приберуть наліт, вони спрямовані на уповільнення процесу утворення вапна.

Народні методи. Найкраще з мінеральними відкладеннями справляються столовий оцет і лимонна кислота.

Якщо забруднення сильні, то до оцту можна додати харчову соду, це зробить процес чищення більш ефективним. Стики кахлю, в яких найчастіше накопичуються мінеральні відкладення, можна обробити зубною щіткою.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти