Інакше доведеться викинути: 9 правил, як не зіпсувати антипригарне покриття на сковороді

18 грудня 2023, 11:34оновлено 23 грудня 2023, 19:07
Як правильно користуватися такими сковорідками знають майже всі. Але не усім відомо, як доглядати сковороду з антипригарним покриттям, щоб не зіпсувати її.
Сковородка
Як не зіпсувати антипригарне покриття на сковороді/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Сковорідки з антипригарним покриттям не втрачають своєї популярності уже тривалий час . І не дивно, адже вони допомагають приготувати їжу і не стикнутися з такою проблемою, як прилипання та пригорання.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Чи можна прасувати мокрий одяг: 4 правила, як не зіпсувати свої речі

Але захисний антипригарний шар на сковорідці не вічний, і для того, щоб він продовжував виконувати покладені на нього обов’язки, він потребує особливого догляду. А якщо нехтувати важливими правилами, то довго така сковорідка не витримає, і через зіпсоване антипригарне покриття її, можливо, доведеться викинути.

відео дня

Отже, давайте розбиратися, як доглядати сковороду з антипригарним покриттям, щоб вона прослужила вам якомога довше.

Є низка правил, яких потрібно неухильно дотримуватися.

1. Нова сковорідка потребує "підготовки"

Перше, що потрібно зробити вдома одразу після придбання сковорідки (як і будь-якого іншого посуду) – добре її помити. Для цього треба використати гель для миття посуду і м’яку губку. Важливе правило – миючий засіб, який ви будете використовувати, повинен бути неабразивним.

Але після цього підготовка придбаної речі не закінчується – після висихання внутрішню поверхню сковорідки потрібно протерти соняшниковою або оливковою олією. Для нанесення олії можна скористатися кондитерським пензликом. Підійде для таких цілей і паперовий рушник.

2. Спершу гріти сковорідку, потім – лити олію

Ще одне важливе правило, яке збереже антипригарне покриття і дасть змогу сковорідці протриматися на вашій кухні якомога довше – правильна послідовність дій на початку приготування їжі. Так, спершу потрібно на холодну поверхню сковорідки додати олію або масло, а лише потім ставити цей кухонний предмет на вогонь.

Це правило може здатися дивним, адже багато господинь і господарів під час приготування їжі спершу прогрівають сковорідку, а вже потім додають олію чи масло. Але насправді послідовність дій повинна бути прямо протилежною, щоб не нашкодити антипригарному покриттю.

3. Потрібно уникати температурних перепадів

Під час миття варто уникати різких перепадів температури, щоб не зіпсувати антипригарне покриття. Якщо ви щойно приготували їжу і сковорідка ще дуже гаряча, не можна її ставити під струмінь холодної води, мовляв, "так швидше охолоне". Краще залишити її, щоб охолола, і лише потім мити.

Сковородка
Не можна ставити гарячу сковорідку з антипригарним покриттям під струмінь холодної води/ unsplash.com

4. Вид губок для миття має значення

Коли обираєте губку, якою будете мити таке кухонне приладдя, потрібно надавати перевагу м’яким губкам. Не можна чистити антипригарне покриття грубою зворотною стороною губки і тим більше – металевими скребками. Є вимоги і до миючого засобу – варто брати гель для миття, а не порошки.

5. Тільки силіконові та дерев’яні лопатки

Для перекидання і помішування їжі, яка готується, потрібно використовувати лише силіконові та дерев’яні лопатки. Металеве приладдя може сильно подряпати антипригарне покриття, через що воно може втратити свої властивості.

6. Не варто ставити сковорідку в холодильник

Уявимо ситуацію – ви посмажили картоплю або приготували будь-яку іншу страву і, щоб не перекидати їжу в інший посуд, вирішили піти найлегшим шляхом і поставити страву в холодильник разом зі сковорідкою. Мовляв, "завтра вранці ми все одно цю їжу нагріємо і доїмо, а сковорідці нічого не станеться". Але таке рішення може обернутися несподіваними наслідками, адже антипригарне покриття боїться низьких температур.

7. Не можна класти заморожені продукти на розпечену сковорідку

Як ми вже згадували вище, антипригарне покриття не любить перепадів температур. Тому вкрай поганою ідеєю буде класти в сковорідку дуже холодні або заморожені продукти. Виняток становлять лише ті овочі, які не можна повністю розморожувати перед приготуванням.

8. Не можна класти у сковорідку занадто мокрі продукти

Перед приготуванням такі продукти краще промокнути паперовим рушником, який вбере частину зайвої вологи. По-перше, вода, яка потрапить в олію, знижуватиме антипригарні властивості сковорідки; по-друге, через надмірну кількість води їжа буде тушкуватися, а не смажитися.

9. Не зберігати сковорідки одна на одній

Те ж саме стосується зберігання каструль або будь-якого іншого кухонного приладдя, яке під час зберігання заради економії місця на кухонних полицях може опинитися у сковорідці. Таким чином є ризик виникнення подряпин на антипригарному покритті.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти