Інфекціоніст оцінив ймовірність щеплення українців простроченими вакцинами

5 жовтня 2021, 21:05
Кінцева дата придатності вакцин встановлювалася із запасом, тому що ніхто достеменно не знає, коли вакцина перестане діяти.
Інфекціоніст оцінив ймовірність щеплення українців простроченими вакцинами
Термін придатності теоретично можуть подовжити, але ніхто на це не піде / УНІАН

Терміни придатності вакцин від коронавірусу, які доставлені в Україну, встановлені з запасом, а прострочені дози утилізуватимуть. Про це заявив під час чату на Главреді стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами Revival Institute for Future Вадим Арістов, відповідаючи на запитання читача про те, чи існує ймовірність, що українцям можуть колоти "прострочені" вакцини.

"Вакцина не "скисла", але термін її придатності добігає кінця, хоча ці терміни завжди встановлюються із запасом. Проте все одно ніхто в державі не буде ризикувати і колоти вакцину після кінцевої дати споживання. Та навіть в останній день, вона буде такою ж ефективною, як і в перший", - заявив Арістов.

читайте такожВакцинація від COVID-19: Комаровський назвав надійний захист від небезпечного штаму ДельтаВін наголошує, що кінцева дата встановлювалася із запасом, тому що ніхто достеменно не знає, коли вакцина перестане діяти. На його думку, продовжувати термін придатності виробники не будуть, хоча у фармацевтів існує така процедура (виробник після певних досліджень може видати додатковий документ, яким продовжується термін дії вакцини).

"Тому, скоріше за все, цю невикористану вчасно вакцину утилізують", - наголошує інфекціоніст.

Побічні дії вакцин від COVID-19

Арістов пояснює, що вакцина AstraZeneca лишилася невикористаною передусім тому, що у великій кількості країн Євросоюзу втратила довіру населення через низку інформаційних вкидів, які її дискредитували.

"Роздмухування повідомлень про, наприклад, проблеми зі згортанням крові через вакцину AstraZeneca, зробило її аутсайдером, і європейські країни від неї відмовилися. Тобто зіграв свою роль компонент інформаційної війни. Також вплинув компонент геополітичної боротьби: Британія вийшла зі складу Євросоюзу, і ЄС буде радий скоротити її економічні прибутки", - пояснює інфекціоніст.

Крім того, наголошує він, є й суто наукова сторона питання, яку під час пандемії її завжди ставлять на останнє місце.

"Ускладнення від AstraZeneca трапляються не частіше, ніж одне ускладнення на приблизно 100 тисяч людей. Хоча загалом для фармацевтики і вакцин це досить помітний ризик – однак під час пандемії поширення інфекції в популяції значне, і ризик важких ускладнень від неї значно перевищує ризик від вакцини. Так, наприклад, ризик тромбоза від інфекції вищий, ніж через вакцину AstraZeneca в 9 разів, і через вакцину Pfizer – у 12 разів. Це аргумент для того, щоб її застосовувати в пандемічний період. Однак якщо порівняти частоту важких побічних реакцій і смертельних наслідків між цими двома вакцинами – то AstraZeneca лідирує. Тож, в принципі, з об’єктивних причин цю вакцину справді можна називати аутсайдером", - зазначає Арістов.

Pfizer VS AstraZeneca

Він нагадує, що Британія меншу половину населення щепила вакциною Pfizer, більшу половину – AstraZeneca. І у щеплених AstraZeneca у 4 рази і більше окремих важких ускладнень, ніж у тих, кого вакцинували Pfizer. На його думку, таку вакцину, як AstraZeneca, можна було б не використовувати взагалі, тому що з такими показниками вона менш конкурентна.

"Однак оскільки триває пандемія, вакцин не вистачає, Україна – бідна країна, яка намагається зекономити на всьому, у нас вирішили прийняти безкоштовно залишки тих вакцин, які були в ЄС зайві. От в Україні і зібралося хто що дав… Найбільше лишається невикористаної вакцини AstraZeneca: у 1,98 мільйонів доз термін придатності закінчується 31 жовтня, у 1,19 мільйона – 30 листопада", - наголошує інфекціоніст.

Вакцинація в Україні

Згідно з даними Our World in Data станом на 4 жовтня, повний курс вакцинації від COVID-19 пройшли 5,8 мільйонів українців, за приблизними підрахунками це 13% населення. Усього за весь час пандемії зафіксовано 2,57 мільйона випадків захворювання на коронавірус, з них майже 61 тисяча закінчилися летально.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти