Інфекціоніст розповів, як фейкові COVID-сертифікати можуть наробити біди в Україні

4 жовтня 2021, 19:02оновлено 4 жовтня 2021, 19:48
Якщо ж ми йдемо диким шляхом фальсифікації довідок про щеплення, ми будемо мати і дикі наслідки, сказав Арістов.
COVID-сертифікат
COVID-сертифікат / Reuters

Інфекціоніст і консультант з управління змінами Revival Institute for Future Вадим Арістов розповів, що і "сірий" і "чорний" ринки сертифікатів про вакцинацію вже з'явилися в Україні.

"Є оголошення, за якими люди звертаються і купують довідки, сертифікати. Уряд не вирішує цю проблему ефективно. Так, зокрема, вийшла нова постанова, нові зразки сертифікатів і QR-коди. Але далі постає питання про дотримання стандартів: у тебе може бути правильна система, захищена через QR-код, однак якщо офіціанти, продавці та інші, на кого поклали виконання невластивих їм функцій, перевірятимуть ці документи, будь-який відксірений листок буде працювати як довідка, з якою будуть пропускати куди", - сказав Вадим Арістов під час чату на Главреді.

За його словами, проблема полягає у відсутності інспекторів профільного інституту, які мали б виконувати цю функцію повноцінно.

"Користь від вакцинації отримує сам індивід, тому що без неї він може померти або мати ускладнення. Якщо ж ми йдемо диким шляхом фальсифікації довідок про щеплення, ми будемо мати і дикі наслідки: дику захворюваність, смертність і на великі втрати. Замість повноцінної профілактики захворюваності та навчання лікарів ми будемо платити за кисень і якісь базові препарати, яких не буде вистачати", - зазначив Арістов.

читайте такожСитуація загострюється: інфекціоніст попередив про серйозний сплеск коронавірусу в Україні

Зазначимо, Вадим Арістов також назвав основні протипоказання до вакцинації від коронавірусу.

Також Арістов розповів, чому зараз категорично не можна знімати маски.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти