Кабмін запровадив нові правила карантину: що зміниться для українців

13 вересня 2021, 21:52
Карантинні правила в Україні тепер діятимуть по-новому.
карантин
Карантин в Україні посилили / УНІАН

13 вересня на засіданні Кабінету міністрів ухвалили рішення змінити правила карантину в Україні.

Як повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я України, тепер українці, які повністю вакцинувалися від коронавірусу і мають COVID-сертифікат зможуть обійти більшість обмежень.

Тепер COVID-сертифікат матиме дві опції. "Жовтий" сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а "зелений" - про повний курс вакцинації.

Сертифікати матимуть кольорові позначки виключно в цифровому форматі, при цьому паперовий варіант документа не буде кольоровим.

Жовта зона карантину в Україні

У жовтій зоні карантину Кабмін спростив вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за наявності не менше 80% працівників з жовтими або зеленими COVID-сертифікатами.

При цьому в жовтій зоні не діятимуть обмеження, якщо всі учасники і не менше 80% організаторів заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв або інших культурних закладів матимуть "жовтий" або "зелений" COVID-сертифікат.

Водночас Кабмін дозволив власникам закладів самим вирішувати чи надавати послуги тільки вакцинованим.

Червона зона карантину в Україні

Навчальні заклади в червоній зоні працюватимуть тільки, якщо 100% працівників мають "зелений" COVID-сертифікат.

При цьому діючі обмеження червоного рівня не будуть застосовуватися при наявності "зеленого" COVID-сертифіката. Зокрема, у відвідувачів (учасників), працівників та організаторів:

  • масових заходів, у тому числі релігійних,
  • працівників кінотеатрів, театрів, музеїв або інших культурних закладів,
  • розважальних закладів,
  • ТРЦ,
  • закладів громадського харчування,
  • ринків,
  • спортзалів,
  • басейнів.

Привілеї для людей, які пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу

Крім того, при наявності "жовтого" або "зеленого" сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19 при перетині кордону не потрібно буде проходити самоізоляцію. Нововведення стосується і людей, які прибувають з тимчасово окупованих територій.

читайте такожУкраїна може перейти в жовту зону карантину на цьому тижні

Зміни до постанови № 1236, що встановлює нові карантини для запобігання поширенню COVID-19, набудуть чинності через 7 днів з моменту публікації документа.

Нагадаємо, Кабмін 11 серпня продовжив карантин в Україні до 1 жовтня. Згідно позиції влади, рішення продиктоване погіршенням ситуації, пов'язаної з показниками по госпіталізації.

У МОЗ акцентували увагу на тому, що карантинні заходи в Україні будуть посилені у тому випадку, якщо виросте кількість заражень коронавірусом, а число тестів скоротять. Якщо один регіон потрапить в червону зону, інші області автоматично стануть "жовтими".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти