Як швидко прибрати пень з ділянки: 5 робочих способів, які допоможуть вирішити проблему

27 січня 2023, 15:03оновлено 28 лютого 2023, 16:51
Використання сечовини і кухонної солі в боротьбі з пеньками, які заважають на дачній ділянці, продемонструє вам, як перетворити пень в потерть.
Пеньок
Якщо ви не знаєте, як спалити пень в землі, ви можете порадитися з фахівцями і спробувати застосувати раундап / УНІАН

Всім дачникам добре відомо, що прибрати пеньок з ділянки буває вкрай непростим завданням. Він може заважати розбити сад або перебувати в самому незручному місці на дачі. Часто, щоб прибрати пні, їх намагаються викорчувати своїми руками, або звуть для цього фахівців. Радять навіть способи, як прибрати пень за один день або зробити це ще більш швидко. Однак впоратися з пеньком насправді не так вже й легко.

Чим можна знищити пеньок

Видалення пня з використанням селітри - вкрай сумнівний метод

В Інтернеті нерідко можна знайти поради, як видаляти пень з використанням селітри. Пишуть про те, що в деревині свердлять отвори, туди засипають хімічне з'єднання і заливають водою, щоб селітрі вдалося швидше вбратися. В отвори забиваються заглушки з дерева або ж сам пеньок накривається поліетиленовою плівкою. Як тільки пень засох, його радять підпалити.

відео дня

Втім, так робити категорично не рекомендується.

Як прибрати старий пень за 3 хвилини або як прибрати пень за 10 хвилин – звичайно, могли б стати вкрай корисними порадами. Однак це небезпечно. По-перше, в таких випадках використовувати селітру з іншими з'єднаннями вогненебезпечно. Якщо грунт торф'яний, може статися загоряння. По-друге, так швидко з пнем впоратися все одно не вдасться і вогонь тут не стане помічником. Тому, щоб не наражати себе на небезпеку і з'ясовувати, як видалити пень калієвої селітрою, не варто ставити сумнівні експерименти.

Сечовина і кухонна сіль

Зазвичай як сечовина, так і кухонна сіль, сприяє швидкому гниттю деревини. Коли пеньок згниє, труху можна буде дістати з землі лопатою. Але на такий спосіб піде не менше року.

Технологія засолювання аналогічна обробці селітрою. Але не можна забувати, що після того, як буде використаний хлорид натрію, земля навколо стане непридатною для подальшого посіву.

Зруйнувати старий пеньок грибницею

За такого способу пень заражають міцелієм опеньків або ж глив. Але гриби, які виростуть на пеньку, їсти не можна.

Спалити пень

Якщо ваші сусіди не проти такого методу, пеньок можна взяти і спалити. У ньому просвердлюють отвори, в які заливають рідину для розпалювання або гас (не бензин). Ставиться бавовняний гніт, після чого підноситься сірник. Деревина вигорить, за вигоранням потрібно спостерігати на безпечній відстані. Потім треба буде видалити згорілу деревину. Йдеться про відносно швидкий метод позбавлення від пенька.

Легке корчування

На відстані 500 сантиметрів викопується яма від кореневої системи. До неї направляють шланг, натиск води повинен бути сильним. В результаті у пня підмиються коріння, а опори в грунті більше не буде. Коріння стануть пухкими - вони легко обрубаються і дістануться з землі. Якщо пень не величезний, вам вдасться швидше від нього позбутися.

Як видалити пень раундапом

Часто для видалення свіжих пнів використовують гірбіциди, якими обробляються спил та земля. Мабуть, найпопулярнішим препаратом є Раундап. Дачники використовують його, щоб очистити свої ділянки від бур'янів. Але і для видалення пеньків він також підійде.

Працювати треба, коли на вулиці тепло та сонячно. Отвори просвердлюються у центрі, по колу річних кілець та у передлежній кореневій системі. У готові отвори засипають CuSO4 у порошкоподібному стані – близько 300 грамів на один пеньок, діаметр якого менше 30 сантиметрів. За деякий час пеньок поливають водою. Через 10-15 днів у заздалегідь підготовлені отвори заливаються засоби розпалювання та проводиться підпалювання.

Подібний спосіб допоможе вам впоратися з пнем, а також наситить ґрунт корисними мінералами та прибере з нього різних шкідників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти