Як швидко вивчити польську мову: 7 корисних лайфхаків

15 серпня 2022, 10:11
Секрет успіху у вивченні польської досить простий і підкориться кожному, хто готовий працювати над собою.
Як вивчити польську мову
Як вивчити польську мову самостійно / pixabay.com

Чи можна самостійно вивчити польську мову і скільки часу потрібно на це витратити? Це перші і найстрашніші питання, об які, як правило, розбиваються всі благі наміри щодо розширення кругозору і словникового запасу.

Є кілька способів, як вивчити польську мову з нуля – можна робити це самостійно, можна відвідувати курси і репетитора, або просто дивитися кіно польською. Найідеальніший варіант - поєднувати всі ці способи.

Главред розповість, до яких порад з вивчення варто прислухатися в першу чергу, щоб досягти відчутних успіхів у вивченні польської мови в короткі терміни, і також знизити стрес від великої кількості нової інформації.

відео дня

1. Поринути в мовне середовище

Спілкування в Польщі тільки зі "своїми", безумовно, дарує певну віддушину, але негативно відбивається на вашій можливості вивчити польську мову. Звертайтеся в громадських місцях до поляків по-польськи, не бійтеся говорити з носіями мови суржиком з вашої рідної мови і польських слів. Одним словом: слухайте живу польську мову, і не бійтеся її використовувати. Так, ваша польська неідеальний, але ніхто не буде над вами сміятися за неправильні наголос або відмінювання. Залиште шкільні комплекси, що вас сваритимуть: зрештою мову зараз ви вивчаєте виключно для себе і свого комфорту, а не в страху отримати двійку за чверть.

2. Змінити мову споживаного медіаконтенту

Мова інтерфейсу в телефоні і соціальних мережах, улюблені вечірні серіали і кіно – все це відтепер варто дивитися і читати польською. Важлива частина вивчення будь-якої іноземної мови - вміння сприймати її на слух. Тому тут вам будуть на руку улюблені кіногерої, які раптово заговорять з вами польською. Фахівці рекомендують спершу вибирати контент простіше, дивитися з субтитрами, а зовсім незнайомі слова, про сенс яких ви навіть не здогадуєтеся, виписувати, щоб потім завчити.

Як вивчити польську мову
Чи можна самостійно вивчити польську мову / pixabay.com

3. Підібрати літературу

Під час вивчення польської мови важливо під рукою мати хороший підручник. Він допоможе вам осягнути ази усного та писемного мовлення, зробить його більш грамотним і чистим. Художню літературу також рекомендується читати польською мовою - для розширення словникового запасу і підвищення грамотності. Почати варто з дитячих книг, в яких, як правило, менш вигадлива мова, легша для сприйняття для новачків, які тільки взялися за вивчення польської мови. Рекомендовані підручники: Hurra! Po polsku, Polski. Krok po kroku, Od słowa do słowa toczy się rozmowa.

4. Відвідати мовні курси

Віддавати перевагу варто невеликим групам по 4-6 чоловік. Мовні курси в малих групах відрізняються високою інтенсивністю подачі матеріалу, а також допоможуть вам подолати страх розмовляти польською мовою, що в подальшому благотворно вплине на вашу соціалізацію. Намагайтеся дотримуватися правила розмовляти під час занять виключно польською мовою.

Як вивчити польську мову
Як вивчити польську мову з нуля / pixabay.com

5. Заняття з репетитором

Двох занять на тиждень достатньо, щоб підтримувати ваші навички усного та писемного мовлення, однак не варто забувати, що такі уроки не повинні бути вашим єдиним джерелом знань. Якщо ви вибрали для себе індивідуальне навчання з репетитором, дуже багато вам доведеться надолужувати поза занять самостійно. Тому ця методика вивчення польської мови підійде високо дисциплінованим людям. В іншому випадку ви так і будете "борсатися" на початковому етапі побутового рівня.

6. Розвивати письмову мову

До певного життєвого етапу Вам, безумовно, буде досить знати лише розхожі фрази. Однак написання ділового листа, резюме, або просто листування в соціальних мережах з новими польськими друзями може стати проблемою, якщо нехтувати вдосконаленням писемного мовлення. Тому письмову частину домашніх завдань варто виконувати з не меншою ретельністю, ніж усну, а також варто звернутися до знайомого методу – скрізь, де це доречно, писати польською мовою. Наприклад, список покупок або план на день можна скласти польською.

Як вивчити польську мову
Як вивчити польську мову - корисні поради та лайфхаки / pixabay.com

7. Знизити очікування і не опускати руки

Найскладніший пункт у вивченні будь-якої іноземної мови. Всі колись стикаються з тим, що втрачають віру в свої здібності, або їм здається, що прогрес вивчення просувається занадто повільно. Не варто розраховувати, що за місяць в

и вже заговорите чистою польською без акценту і з красивими епітетами і фразеологізмами. І тим більше - лаяти себе, якщо цього не сталося. Вивчення нової мови - справжній стрес для вашого мозку. Тому дуже важливо бути для себе не тільки суворим критиком, а й добрим другом під час осягнення азів будь-якої дисципліни.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти