Як і коли пікірувати помідори - покроковий майстер-клас і поради новачкам

8 квітня 2022, 18:13
Пікіровка розсади, проведена вчасно, посприяє хорошому врожаю. Як пікірувати розсаду помідорів і як доглядати після процедури - розібрався Главред.
1649430100-6136.jpg
Коли пікірувати розсаду помідорів - основні правила / Фото ua.depositphotos.com

Пікіровка розсади, тобто пересадка саджанців із загальної ємності в індивідуальні контейнери та прищипування верхівки - важливий етап, який посприяє хорошому врожаю. Особливо він актуальний для помідорів, адже томати не люблять тісноту. Головне - грамотно і вчасно провести пікіровку.

Коли пікірувати розсаду

Пікірувати розсаду потрібно після появи у сіянців одного-двох справжніх листочків. Відповідаючи на запитання, в якому віці треба пікірувати помідори, можна сказати, що у томатів ця стадія настає приблизно на 10-14-й день після появи сходів.

Важливо! На ранній стадії росту розсада переносить пікіровку краще. Тому краще провести цю процедуру раніше, ніж пізніше. Необхідно, щоби сіянці томата не переросли.

В яку ємність пікірувати томати

Томати можна пікірувати в невеликі пластикові горщики зі знімним дном об'ємом в 200 мл, звичайні пластикові стаканчики (в них потрібно прорізати дно), торф'яні горщики або навіть звичайні пакети з-під насіння.

Який ґрунт потрібен для томатів

Підійде той самий ґрунт, що і для посіву насіння. Однак у нього бажано додати комплексне мінеральне добриво з розрахунку 1 ст.л. на 5 л субстрату.

Як пікірувати розсаду помідорів - "сухий" спосіб

Пересаджують всі здорові та міцні сіянці.

За 1-2 дні до запланованої пікіровки полив розсади помідорів потрібно припинити. Таким чином, земля не буде надмірно важкою, а сіянці будуть легко вийматися з ґрунту.

Заздалегідь зробіть в ємностях для розсади лунку такої глибини, щоби стебло сіянця повністю опинилося в землі.

Дістати паросток помідора із землі можна за допомогою чайної ложки. Для цього акуратно дістаньте його і разом із земляною грудкою перенесіть у новий горщик із підготовленим ґрунтом.

Ґрунт підсипають практично до самих сім'ядольних листків, після чого ущільнюють і поливають водою кімнатної температури.

1649430349-3884.jpg
Як пікірувати помідори-Фото ua.depositphotos.com

Як пікірувати помідори - "мокрий" спосіб

За годину до пікіровки сіянці томатів потрібно рясно полити. Після цього вміст контейнера акуратно витрушують на робочий стіл. За допомогою палички рослини поділяють і садять в окремі ємності.

Після посадки ґрунт потрібно утрамбувати і побризкати з пульверизатора.

Як доглядати за помідорами після пікіровки

У перші три дні після пікіровки температура повітря в приміщенні повинна бути в межах 15-18°С вночі і 20-23°С – вдень.

Через 4-7 днів, коли розсада приживеться, температуру знижують до 18-20°С вдень і до 15-16°С – вночі.

Через 10 днів після пікіровки у сіянців прискорюється ріст кореневої системи. В цей час рослини потребують природного освітлення. У гарну погоду їх рекомендується виносити на свіже повітря на 20-30 хвилин на добу і поступово збільшувати термін перебування на вулиці.

Яка підгодівля потрібна розсаді помідорів

Раз на два тижні після зволоження ґрунту розсаду помідорів потрібно підгодовувати.

Для підгодівлі можна використовувати комплексні добрива або самостійно приготувати розчин з 10 л води, 12 г сульфату калію, 35 г суперфосфату і 4 г сечовини.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти