Як позбутися цибулевої мухи: способи, які допоможуть всім дачникам

3 травня 2023, 05:00
Як визначити, чи є цибулева муха на грядці – ви відразу і не здогадаєтеся, комаха схоже на звичайну муху, і це починає плутати будь-якого городника.
Лук, город
Чого боїться цибульна муха, так це нафталіну, запах якого вона просто не переносить / Колаж ua.depositphotos.com

Цибулева муха на вашій дачі може стати справжньою проблемою. Вона вражає рослини цибулі, а іноді навіть і часник з цибулинними квітами. Ознаки ураження можна побачити відразу – якщо цибуля ставла повільно рости, листя пожовкло і почали в'янути, а запах вже зовсім не цибульний, то цибуля вражена саме цибулевою мухою. Ми розповімо, чим обробити цибулю від цибулевої мухи, щоб уберегти вашу рослина на городі.

Цибулева муха: як боротися

На ринках та в Інтернеті можна знайти багато інсектицидів для боротьби з паразитами. Найпоширеніші - Фітоспорін від цибулевої мухи і фитоверм.

Фітоверм є інсектицидом, який завдає руйнації травній системі паразита. Препарат викликає параліч - комаха гине від нестачі їжі. Головний недолік - фітоверм не діє на яйця. Для отримання потрібного ефекту обробку потрібно проводити в постійному порядку.

відео дня

Втім, перший результат ви можете побачити вже за 6 годин після обприскування. На наступну добу буде масова загибель паразитів.

Інший препарат - Фітоспорін, його можна купити в спеціальних магазинах. Досить дієвий препарат. Перед тим, як його застосувати, слід розчинити 35 г препарату в 10 літрах води і замочити отриману суміш на 30 хвилин. Промивання після обробки робити не потрібно.

Не забувайте, що кожен препарат може бути небезпечним для вашого здоров'я в разі його неправильного застосування. Обробку потрібно проводити за всіма правилами. Обов'язково слід ознайомитися з інструкцією.

Існують й інші препарати від цибулевої мухи.

Якщо мова йде про цілу плантацію цибулі, використовуються неонікотиноїди, серед яких – тіаметоксам і імідаклоприд і фосфорорганічні сполуки Діазинон і Диметоат. Також в боротьбі з цибулевою мухою допомагають і піретроїди, такі як Стомксин, Бактикол, Стомазин, Циперметрин і Ріпкорд.

Перед застосуванням їх розчиняють у воді і використовують методом обприскування.

При обробці важливо пам'ятати, що всілякий хімікат може бути небезпечний для здоров'я людини при неправильному застосуванні. Тому обробку рекомендується проводити за всіма правилами. Строго дотримуйтесь інструкції, яка вказана на упаковці. Але краще зверніться за консультацією і допомогою до фахівців.

Як позбутися від цибулевої мухи в домашніх умовах

Справитися з цибулевою мухою, якщо у вас кілька грядок на городі, допоможуть і народні засоби.

Тютюновий пил

Популярний у городників тютюновий пил нескладно знайти в продажу. Якщо вам цікаво, чим обробити землю від цибулевої мухи, пам'ятайте, що її слід просто розсипати поверх грунту на ділянці з цибулею. Знадобиться приблизно одна столова ложка пилу без горочки. Якщо муха вже з'явилася і літає над цибулею, тютюновий пил мішають з річковим піском або нафталіном. Найкраще спрацює спосіб з нафталіном, запаху якого боїться цибульна муха.

Суміш деревної золи і меленого пекучого перцю

Осипання грунту такою сумішшю або міксом меленого пекучого перцю і тютюнового пилу також має допомогти позбутися від цибулевої мухи.

Ділянки, які вже заражені і де можуть бути відкладені яйця мухи, можна побризкати настоєм тютюну. Потрібно взяти відро води, розчинити в ньому 250 грам тютюну, настояти розчин кілька днів, процідити, залити до пульверизатора і проводити обробку рослин. Витрачати потрібно по літру розчину на кожен метр.

Нашатирний спирт

Якщо муха активно літає над цибулею і є ознаки того, що вона незабаром відкладе личинки, то на ранній стадії для боротьби можна використовувати нашатирний спирт. Слід взяти відро води і розчинити в ньому три ложки такого спирту. Ближче до вечора цибуля обробляється таким складом.

Цибулеві мушки швидко плодяться і розвиваються, тому 1 раз на 30 днів проводиться подібна обробка. Всього 2-3 рази за сезон.

Деревний попіл

Деревна зола добре захищає від цибулевої мухи. Її можна купити в садових, квіткових магазинах або зробити самим. Щоб зробити деревну золу, слід зібрати деревину на вашій ділянці і спалити її дотла. Можна покрити попелом весь ґрунт або ж зробити розчин з водою. Для суміші потрібно 500 грам деревної золи розвести у воді, настояти 24 години, процідити, залити в пульверизатор і обробити цибулю і грунт навколо. Знадобиться 1,5 літра на квадратний метр вашої грядки.

Сольовий розчин для боротьби з цибулевою мухою

Дієвий, але шкідливий для грунту спосіб, який може призвести до засолення гранту. До таких методів краще вдаватися 1 раз за сезон і у разі, якщо цибуля саджається на одку і ту ж ділянку раз на чотири роки. Подібну обробку зазвичай проводять після того, як з'явилися сходи.

У відрі з водою розводять не більше 200 грам солі і обробляють таким розчином ґрунт так, щоб не потрапляти на листки цибулі. Обробку радять проводити ввечері, а вранці просто зволожувати ділянку м'якою водою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти