Як легко пересадити кактус: покрокова інструкція

8 лютого 2023, 10:00
Природа нагородила кактуси гострими колючками, тому пересадка цієї рослини - завдання не найпростіше, але цілком здійсненне.

Кактус
Як пересадити кактус, щоб не вколотися / Фото pixabay.com

Кактус - популярна екзотична рослина, яку вирощують багато квітникарів. І хоча догляд за ним не дуже складний, все ж таки кактус потребує турботи. Зокрема, кактус потрібно час від часу пересаджувати. А оскільки природа нагородила цей підвид сукулентів гострими колючками, пересаджування кактуса - завдання не найпростіше. Главред розібрався, як пересаджувати кактуси і не вколотися.

Як зрозуміти, що час пересаджувати кактус

Кактуси ростуть досить повільно, тому рослина не потребує щорічної пересадки.

Молоді кактуси, які швидко ростуть, можна пересаджувати щороку.

Кактус віком від 2 до 5 років пересаджують через 2-3 роки. Більш дорослі кактуси - через 3-5 років і в просторіший горщик, коли стає очевидно, що в нинішньому вазоні рослині тісно.

У разі низькорослих, особливо кулястих видів, краще почекати, поки розміри кулі досягнуть краю горщика.

Визначити, що кактусу потрібна пересадка, можна за його корінням. Зрозуміти, що корінню тісно в горщику, можна, помацавши горщик, особливо якщо він пластиковий. Вазон повинен бути жорстким і не прогинатися під пальцями. До речі, якщо коріння кактуса виходить з дренажних отворів, це не завжди означає, що кактус потребує пересадки. Якщо він цвіте і спостерігається стабільне зростання, значить пересаджувати поки не варто.

Коли найкраще пересаджувати кактус

Пересаджувати кактус в принципі можна в будь-який час року, але квітникарі рекомендують проводити цю процедуру в кінці зими або на початку весни.

Перед пересадкою рослину не поливають три-чотири дні. Справа в тому, що коріння при пересадці пошкоджужться. Якщо воно буде вологими, то може з'явитися інфекція та гниль.

Як легко пересадити кактус

Оскільки кактуси - колючі рослини, при пересадці можна поранитися. Щоб уникнути уколів колючками, оберніть кактус збоку смужкою складеної в кілька шарів газети, рушником або шматком тканини, використовуйте щільні рукавички або рукавиці для духовки. Також можна витягнути кактус за допомогою металевих кухонних щипців або обмотати кактус малярським скотчем або будівельної пінкою.

Кактус у жодному разі не можна викопувати. Щоб дістати рослину, потрібно однією рукою тримати горщик, а другою - кактус. Далі спробуйте обережно провернути вазон - рослина має легко вислизнути.

Якщо не вдається легко вийняти рослину, спробуйте постукати об край столу. В крайньому випадку розріжте або обережно розбийте горщик.

Якщо на дні горщика є черепок, то в дренажний отвір можна вставити олівець і спробувати видавити кореневу кульку.

Який горщик для кактуса вибрати

Кактус пересаджують в горщик на один розмір більше. Діаметр нового горщика повинен бути більшим за попередній на 2-3 см. У вазоні обов'язково повинні бути дренажні отвори. Вони допоможуть позбутися зайвої вологи при поливі.

Кімнатні кактуси з розвиненим кореневищем краще садити в глибокі горщики, а кактусам, у яких коренева система нагадує пучок волокон, потрібна широка ємність.

Кактус
Кактус можна пересаджувати в будь-який час року / Фото pixabay.com

Чи можна садити кактуси у звичайну землю

Досвідчені кактусоводи кажуть, що в простій землі є все необхідне для успішного росту і цвітіння рослини. Головне - структура землі. Вона повинна бути розсипчастою і добре пропускати вологу і повітря.

Таким чином, землю для кактуса можна взяти з городу, дачі, лісосмуги. Бажано, щоб земля була чистою, без трави, перегною, гілочок.

Щоб убити всіх шкідників, землю у вологому стані потрібно прогріти в мікрохвильовці при середній потужності 10-15 хвилин, потім додати пісок, камінчики або грубозернистий річковий пісок.

Якщо вам не хочеться возитися зі змішуванням, то можна купити спеціальний торф'яної субстрат для кактусів. Він не потребує попередньої стерилізації та підготовки.

Також сукуленти добре почуваються у кокосовому субстраті.

Як пересадити кактус - покрокова інструкція

  • Насипте трохи ґрунту на дно нового горщика.
  • Згорніть кілька аркушів паперу або газети завширшки близько десяти сантиметрів. Оберніть папір навколо кактуса і використовуйте його як "ручку", щоб дістати рослину.
  • Переверніть вазон на бік і обережно потягніть рослину. Якщо кактус посаджений в пластиковий горщик, слід обтиснути вазон з боків, щоби розпушити субстрат. Якщо кактус росте в глиняному горщику і його коріння приросло до стінок, акуратно проведіть ножем між стінкою і субстратом.
  • Перш ніж помістити кактус в новий горщик, потрібно перевірити кореневу систему. Всі гнилі ділянки видаляються гострим стерильним інструментом, а ранки обробляються деревним вугіллям.
  • Тримаючи кактус через газету, обережно помістіть його по центру нового горщика і додайте ґрунт з боків вазона, щоб земля рівномірно розподілилася з усіх боків.
  • Ґрунт повинен доходити лише до кореневої шийки кактуса. Якщо під землею виявиться частина стебла, вона почне гнити.

Поливати кактус після пересадки не можна. Перший полив здійснюють через 5-7 днів, а слабкі та хворі рослини можна буде полити не раніше, ніж через 10-14 днів.

Далі слід дотримуватися помірного режиму поливу, у міру повного пересихання ґрунту.

Підгодівлю кактуса здійснюють кожні 2-4 тижні при поливі, використовуючи добриво для кактусів.

Дивіться відео - Як пересадити кактус за 5 хвилин:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти