Як краще зберігати акумулятор ноутбука: круті рішення, які вбережуть вашу батарею

2 лютого 2023, 13:39
Треба не забувати, як правильно зберігати акумуляторну батарею ноутбука, щоб уникнути ситуації, за якої її доведеться міняти через остаточну поломку.
Ноутбук, батарея
Якщо не ви знаєте, як відновити роботу батареї ноутбука, вам допоможе інструкція з калібрування акумулятора / ua.depositphotos.com

Ноутбук став обов'язковим атрибутом нашого повсякденного життя. Переносний комп'ютер часто потрібен нам як для роботи, так розваг. Як зберегти акумулятор ноутбука – стає як ніколи актуальним питанням, особливо за часів проблем з віяловим відключенням електроенергії. Прості поради допоможуть продовжити термін служби вашої батареї і час роботи ноута.

Як правильно зберігати акумулятор ноутбука

Багато хто з нас купує ноутбук і рідко цікавиться, як правильно експлуатувати комп'ютер, щоб його акумулятор максимально довго пропрацював. Це важливий момент, на який слід звернути увагу.

Для продовження терміну роботи ноутбука потрібно регулярно працювати від акумулятора, не зберігати батарею в розрядженому до 0% стані (тим більше, коли вона знаходиться в ноутбуці), а також не залишати ноут постійно підключеним до розетки з підзарядкою до 100%.

відео дня

Як зберегти батарею ноутбука під час роботи від мережі

Більшість людей користуються ноутбуком, постійно підключеним до розетки. Батарея знаходиться на постійній підзарядці, що вкрай негативно впливає на її терміні служби.

Досвідчені користувачі ноутів переконані в тому, що якщо ваш комп'ютер постійно підключений до мережі, потрібно 1 раз на тиждень повністю розряджати акумулятор, потім почекати не більше 30 хвилин і знову підключити шнур до розетки для заряду. При виконанні такої рекомендації акумулятор ноутбука може прослужити більше 5 років. Повний розряд означає абсолютне відключення ноутбука без всяліких режимів збереження енергії.

Чи можна зберігати ноутбук розрядженим

Вкрай не рекомендується надовго залишати розрядженим ноутбук. Причому це стосується і ситуації, коли ноут не повністю сів, а ще тримає заряд на рівні 10%.

Не радять залишати надовго ноутбук і в сплячому режимі. Часто кажуть, що в такому випадку не витрачається електроенергія, проте це не так. Вона цілком собі споживається, причому досить швидко.

Чи потрібно витягувати акумулятор з ноутбука

Акумулятори Ni-MH і Ni-Cd

Низка старих ноутбуків можуть працювати як від мережі, так і від батарей, або ж знімних батарей з "ефектом пам'яті". Батареї з подібним ефектом "запам'ятовують" обсяг енергії, який споживає ноутбук за час роботи і "вважає", що така кількість пам'яті це і є загальна ємність батареї. Тому при кожному неповному циклі зарядки він споживає все менше і менше енергії, ніж може вмістити. Описаний процес характерний для нікель-металогідридних і нікель-кадмієвих батарей, їх часто встановлювали на старенькі ноути.

Якщо у вас така батарея, її потрібно витягувати перед тим, коли підключатимете ноутбук до мережі, або ж акумулятор потрібно повністю розрядити. Батарея починає старіти незалежно від того, використовуєте ви її чи ні, якщо вона заряджена на 40% і вище в той момент, коли її дістають з самого ноутбука.

Літій іонні батареї

У сучасних ноутбуках зазвичай літій-іонні акумулятори. У таких батарей вже немає "ефекту пам'яті" – їх можна заряджати в будь-який час і за будь-якого рівня заряду. Якщо вашому ноутбуку не більше 3-4 років, батарею перед тим, як підключити ноут до розетки, можна не від'єднувати.

Як зберегти заряд батареї на ноутбуці

Треба не забувати, що літій-іонна батарея розрахована на певні цикли заряду і розряду. Після того як пройде 300-500 таких циклів, ємність батареї знизиться до 80%. Процес абсолютно нормальний, але впливає на автономну роботу комп'ютера.

Швидко знижується заряд ноутбука в разі роботи при дуже високих або низьких температурах. Якщо ваш комп'ютер постійно перегрівається, термін служби може різко знизитися більш ніж на 60%.

Тому краще стежити за тим, щоб рівень заряду акумулятора залишався оптимальним і слідувати простим порадам.

Вимикайте заряджений ноутбук з мережі

Коли ноутбук постійно підключений до розетки, він не виконує свою ключову функцію, яка полягає в накопиченні і віддачі енергії. Отже, в майбутньому він не зможе набирати 100% заряду.

Краще заряджати ноутбук і відключати його від мережі до розрядки. Але до повної розрядки батареї краще не доводити – це теж шкодить акумулятору.

Слідкуйте за температурним режимом роботи ноутбука

Потрібно стежити, щоб не було крайніх температур – ноутбук повинен не перегріватися і не переохолоджуватися. Нормальна температура роботи ноута становить від 10-35 градусів.

Не забувайте стежити за отворами у вентиляційних решітках. Вони не повинні забиватися пилом, який перешкоджає оптимальному охолодженню. Не можна класти ноутбук на коліна або плед, оскільки комп'ютер починає сильно нагріватися. Купіть краще підставку.

Увімкніть економний режим харчування

В налаштуваннях ноута можна зробити економічний режим роботи, що дозволить зберегти до 20% ресурсу батареї.

Режим може уповільнити роботу ноутбука, але так він пропрацює довше. Це вам допоможе на випадок раптового відключення світла, яке нерідко у нас зараз буває.

Закрийте програми, якими не користуєтеся

Зайві програми на ноутбуці споживають багато енергії. Тому закриваємо все, що нам не потрібно. Можна вимкнути, в тому числі, Wi-Fi або Bluetooth.

Зробіть калібрування батареї

Суть калібрування полягає в тому, щоб допомогти акумулятору уникнути випадкових розрядів, перезарядки або різкого відключення ноутбука. Бажано проводити калібрування кожні 2-3 місяці.

Як проводити калібрування:

Зарядіть ваш ноут до 100% і залиште його зарядженим на декілька годин. Допоки батарея не охолоне.

Вимкніть режим сну. Поставте автоматичне відключення ноутбука, коли залишається 5-15% заряду батареї.

Зачекайте, поки батарея сяде, і відбудеться автоматичне відключення ноутбука.

Знову зарядіть ноут і включіть його

Тепер дочекайтеся повної зарядки батареї.

Дотримуючись цієї інструкції вам вдасться провести калібрування батареї ноута.

Що відбувається з акумулятором при довгому зберіганні

Відомо, що будь-який елемент живлення акумулятора ноутбука складається з металевої пластини, яку помістили в розчин лугу або кислоти. Електромеханічні процеси діють таким чином, що частина речовини віддається, а потім забирається назад.

Час проходить і хімічна реакція стає слабшою, а за підсумком взагалі припиняється. Термін служби батареї, у разі правильної експлуатації, становить близько 3-5 років.

Якщо батарея довго зберігається в розрядженому стані, вона вже не буде працювати. Пластини елементів живлення остаточно псуються, а повторно акумулятор заряджати вже не можна.

Як зарядити повністю розряджений акумулятор ноутбука

Потрібно уникати явища, яке називається глибокий розряд батареї ноутбука.

Існує два варіанти дій - заміна зіпсованої батареї і розбирання акумулятора. Справа в тому, що в результаті аварійного відключення акумулятора мікроконтролери припиняють заряджатися від блоку живлення. Між банками немає контакту, ланцюг розірвано. Тому батарею краще замінити.

Розбирати акумулятор ми не радимо, оскільки це може бути небезпечно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти