Як може зіпсуватися мед і що треба зробити, щоб продукт не заграв

17 листопада 2022, 08:15оновлено 17 листопада 2022, 08:49
Якщо мед поміняв колір і почорнів – ймовірно, це пов'язано з неправильно обраною тарою для зберігання продукту. Його слід тримати в темній скляній банці.
мед
У загравшому меді можна помітити на верхньому слові багато піни / pixabay.com

Мед являє собою солодкий, в'язкий і густий продукт, який своєю працею виробляють бджоли. Він допомагає від застуди, підвищує імунітет і може тривалий час зберігатися без будь-якої втрати якості. Однак якщо зберігати мед неправильно, він може і заграти. Ознаки зіпсованого меду - багато піни на верхньому шарі продукту, кислий і винний запах, пластівчасті кристали. Тоді значить, що мед заграв. Продукт не можна вживати в їжу, щоб уникнути розладу шлунка.

Скільки мед може зберігатися?

Вважається, що терміни зберігання меду залежать від того, в яких умовах він зберігається. Мед, який запечатаний і в сотах, можна зберігати дуже довгий час. На відміну від меду, який дістали з сот і розлили в посуд.

Максимально мед може зберігатися в герметичній упаковці 24 місяці. При щільно закритій тарі не більше одного року. Якщо продукт в нещільно закритій упаковці, зберігається він не більше 6 місяців. За цей час мед втрачає свої ключові корисні якості.

відео дня

Також, крім натурального, є мед і з добавками. Однак тривалість зберігання продукту в такому випадку суттєво скорочується. Мед з добавками зберігається не більше 1 року. Після того як його розкрили термін зберігання становить не більше 2 місяців.

Коли мед в сотах і запечатаний воском, у нього немає доступу до повітря. Процеси окислення скорочуються, а термін зберігання продовжується. У сотах найкраще зберігати мед в скляній або керамічній посуді без доступу до світла. Кришка повинна щільно закривати посуд. За подібних умов мед зберігається від 10 до 15 років.

Як зрозуміти, що мед зіпсувався

Якщо мед зберігається в сприятливих умовах, він навряд чи зіпсується, оскільки продукт має бактерицидний ефект. У деяких вдома банка із медом разом з ложкою стоїть декілька років. Зовнішній вигляд меду не змінюється, тому люди задаються питанням про те, чи не зіпсувався продукт.

Втім, навіть якщо мед добре запечатаний і правильно зберігається, він втрачає поживні речовини, які є в свіжому продукті.

Наприклад, зовнішній вигляд меду не змінюється, але при запаху можна відчути кислуватий присмак. Перший варіант - нектар рослини, що став джерелом меду, сам з кислуватим присмаком. Мед в результаті виходить кислим на смак. Варіант другий - в меді збільшилися показники метаболітів, він міг почати бродити і псуватися. Цей мед не буде кислим, якщо його пропарити в каструлі. Але корисних якостей в ньому вже немає.

Помітили на верхньому шарі меду багато піни, а запах – кислий і віддає вином, тоді мед заграв і вже зіпсований. Вживати в їжу його не можна. Тепер ви знаєте, як виглядає загравший мед.

Інша ознака того, що мед зіпсувався – пластівчасті кристали. Вони значно відрізняються від звичайних кристалів продукту. Мед більше їсти не можна, інакше можна зіткнутися з розладом шлунка.

Як може зіпсуватися мед

Зазвичай мед псується при неправильному зберіганні. Важливий показник - температура. Зберігати мед потрібно при температурі від -6 до +20 градусів. У кімнаті продукт залишати не слід, він може розшаруватися і зіпсуватися. Коли в приміщенні більше 20 градусів тепла, з меду пропадають вітаміни. Будете нагрівати мед при температурі +40, знищаться його корисні речовини.

Дозволяється зберігати мед в холодильнику або морозильній камері. Але смак самого продукту змінюється, структура і корисні якості меду погіршуються. Його можна використовувати для випічки або приготування будь-яких страв.

Не забувайте, що не можна змінювати температуру зберігання меду. Мед знаходиться в холодному місці - не переставляйте його звідти. Інакше він може кристалізуватися.

Мед небажано поміщати в посуд із заліза і оцинковану тару. У них продукт може окислюватися щоб мед не потемнів і не втратив свій товарний вигляд, так зберігати його не слід. Посуд повинен бути чистим і сухим. Замість цього візьміть затемнену скляну банку, яку слід промити господарським милом, а не звичайними миючими засобами. Воду потрібно ретельно змити.

Що стосується вологості, чим нижче будуть її показники, тим краще для вашого меду. Продукт може дуже швидко вбирати вологу з навколишнього середовища. Тому щільно закривайте тару. Мед краще не тримати біля джерел води або в приміщеннях, де вологість підвищена. Консистенція меду може стати рідкою, в результаті чого він, ймовірно, зіпсується.

Не залишайте мед в місцях, куди буде потрапляти сонячне світло. Сонячні промені здатні нагрівати ємність, в якій зберігається продукт, через що всі корисні властивості меду можуть бути знищені. Унаслідок впливу сонячних променів краще вичерпується фермент ингибьюін, що має протимікробні властивості.

Слідкуйте за запахом меду. Там, де є сильний специфічний запах будь-яких речовин – риба, бензин, фарба – продукт краще не зберігати. Незважаючи на те, що мед щільно закритий кришкою, він може добре вбирати різні сторонні запахи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти