Як назавжди позбутися кульбаб: найкорисніші поради для садівників

7 травня 2023, 21:37
Як позбутися кульбаб на газоні знають не всі садівники, для цього потрібно застосувати гербіциди або добре попрацювати лопатою, щоб викорінити бур'ян.
Кульбаба
Популярні методи боротьби з бур'янами допоможуть вам зрозуміти, як вивести кульбаби на газоні / ua.depositphotos.com

Коли настала весна, на ділянках з'являються яскраві жовті суцвіття. Картина радує око, але вказує на те, що незабаром кульбаба розростеться по всій території і заважатиме розвитку вашої розсади і зелених насаджень. Садівники намагаються їх вивести з газону і грядок ще до того, як вони почнуть пушіться і дуже швидко заповнювати всю ділянку. Тому багато з них цікавляться, яким гербіцидом можна знищити кульбабу.

Чи потрібно боротися з кульбабами

Безумовно, у кульбаби є корисні властивості, проте на ділянках квіти завдають серйозної шкоди. Вони ненажерливі - забирають з ґрунту всі поживні речовини, внаслідок чого рослинність в'яне, а врожайність значно погіршується, тому що іншим рослинам не вистачає харчування.

Кульбаби дуже плодовиті. Якщо їх не прибирати, то вони швидко заповнювати всю ділянку.

відео дня

Крім того, у них гілляста коренева система, завдяки чому вони міцно утримуються в землі. Також кульбаба здатна розмножуватися невеликим фрагментом кореня. Тому навіть невеликої його частини досить для росту квітів.

У кульбаби їдкий пилок, вона може викликати алергічну реакцію у людей з підвищеною чутливістю.

Насіння квітки поширюються дуже далеко, тому немає жодних гарантій, що після винищення кульбаба не з'явиться знову. Доведеться постійно перевіряти, чи немає на ділянці нових паростків квітки.

Як можна позбутися кульбаб на садовій ділянці

Гербіцид від кульбаб дозволить надовго позбутися бур'яну, якщо навіть не назавжди. Щоб розуміти, як правильно труїти кульбаби, слід прочитати інструкцію користування засобами або ж проконсультуватися з фахівцями. До застосування подібних засобів слід вдаватися, якщо квіток стало занадто багато, і ручними способами проблему вирішити вже не виходить.

Існує мінімум 3 засоби, які допомагають боротися з кульбабами.

Хакер

Це засіб, який впливає на певний об'єкт і не шкодить садовим культурам. Б'є по гормональній системі кульбаби і заважає поділу клітин. Бур'ян гине через біологічні процеси.

Вважається ефективним засобом. Починає діяти вже в перші години, безпечний для ґрунту і не забруднює його

Схема застосування. Радять розбавити 2,5 грама порошку на 5 літрів води. Розчину вистачить, щоб обприскати 100 квадратних метрів ділянки. Обробка проводиться в суху погоду, коли немає вітру. Якщо кульбаби ростуть поруч з плодовим деревами, їх на цей час краще закрити плівкою, щоб засіб не потрапив на листя.

Хакер відразу ж починає впливати на листя бур'яну. Кульбаба виводиться за 2 тижні.

Обробку радять проводити ще на початку сезону, щоб не допустити масштабного поширення насіння.

Лінтур

Допомагає у випадках, коли заросли декоративні газони і злакові насадження. Препарат повинен бути максимально ефективний. Він добре підходить як для нещодавніх, так і застарілих бур'янів і не шкодить ґрунту.

Садівники відзначають, що препарат добре допомагає боротися з бур'янами як навесні, так і восени. Засіб ефективний і тоді, коли з'являються перші пагони і йде активне зростання. Працює вже в перші години, блокуючи розвиток клітин.

Лінтур - препарат накопичувального характеру, тому він досить довго захищає від появи нових бур'янів.

Лінтур випускається в ампулах. Близько 1,8 грама препарату розводиться на 5 літрів води. Кульбаби потрібно обприскувати в суху безвітряну погоду за 3 дні після укосу.

Лінтур здатний нашкодити садовим культурам, тому сусідні рослини в обов'язковому порядку потрібно накривати плівкою.

Не треба розводити Лінтур з запасом, тому що в рідкому вигляді він не зберігається. У перший тиждень слід утриматися від косовиці.

Деймос

Тут мова йде про засіб, який діє вибірково, застосовується для того, щоб зберегти декоративний вигляд вашого газону і ліквідувати шкідника з ділянки. Препарат швидко всмоктується і досить стійкий до опадів.

Перевага полягає в тому, що він діє моментально на клітини, які відповідають за сам ріст і розвиток бур'яну.

Препарат універсальний і допомагає винищити близько 40 видів рослин-шкідників.

Також він безпечний з точки зору екології. У період вегетації засіб повністю розчиняється в грунті.

Відомо і те, що деймос не токсичний для бджіл.

Застосовується наступним чином. Береться 3 літри води, в них розмішується 20 мл препарату. Розчину вистачить, щоб обробити 100 квадратних метрів.

Як і в попередніх випадках, обробку слід проводити в сонячну погоду коли немає вітру.

Бур'яни припиняють рости вже за декілька годин після обробки.

Первинний результат можна побачити за 1-2 тижні. Терміни залежать від погоди. Бур'ян повністю знищується за місяць.

Як позбутися кульбаб народними засобами

Для видалення кульбаб можна використовувати і підручні засоби. Вони можуть бути ефективними, якщо кульбаб на вашій ділянці не дуже багато.

Скошуйте кульбаби

Можна взяти косу, тример або газонокосарку і якомога глибше скошувати рослини 1-2 рази на тиждень. Повністю від бур'янів позбутися не вдасться, але вийде уповільнити їхне зростання, цвітіння, появу насіння і виснажити.

Найкраще вдаватися до такого методу тоді, коли кульбаби ще не зацвіли. Якщо скосили готові квіти, викидайте їх за межі ділянки. Не треба відправляти кульбаби в компост або залишати на своїй ділянці – насіння можуть дозріти навіть після того, як ви їх скосите, і знову всюди розлетітися.

Викопуйте кульбаби

Добре відомо, що коріння кульбаби можуть піти в землю на глибину до 50 сантиметрів. Просто так їх викопати не вийде – ви вирвете верхню частину, а з часом вони знову почнуть рости.

В першу чергу полийте рослину, щоб її легше було дістати. Потрібен відповідний інструмент.

Як вирвати кульбабу з коренем - використати довгу садову лопатку або ніж. Слід акуратно підкопати рослину з усіх боків, особливо навколо кореневої системи, і витягнути корінь разом із землею.

Цілком підійде навіть звичайна лопата. Просто викопайте кульбаба, відкиньте корінь, а ґрунт можна засипати назад.

Застосуйте кореневидальник

Тут буде працювати такий же принцип, як і з лопатою, але простіше. Пристрій ставиться над бур'яном і заглиблюється в ґрунт. Далі потрібно потягнути вгору, щоб дістати корінь.

Бур'яни, які ви дістали, слід спалити і викинути за ділянку. Не кидайте їх у компостну яму, інакше насіння дозріють і розлетяться вашою ділянкою.

Використовуйте газовий пальник

Портативним газовим пальником можна випалити всі частини кульбаби над землею. Потрібно акцентувати увагу на центрі куща – місці, звідки ростуть квіти. Бур'ян не буде знищений, але його зростання сповільниться.

Полийте кульбаби окропом

От, чого бояться кульбаби. Закип'ятіть воду і вилийте її на квіти. На кущ вистачить півтора літра. Процедура повторюється 2-3 рази. За декілька днів бур'яни будуть ліквідовані.

Головне - не попадати на інші рослини, щоб їх не пошкодити.

Посипте кульбаби сіллю

Тут потрібно зрізати надземну частину бур'яну, а місце самого зрізу посилено посипати сіллю, яка витягне вологу з кореневої системи і рослину буде знищено.

Спосіб робочий у разі, якщо на ділянці мало кульбаб. Потрібно акуратно застосовувати сіль, щоб не спровокувати засолення грунту. Інакше там більше рости нічого не буде.

Обприскати кульбаби оцтом

Потрібно змішати в рівних пропорціях воду і оцтову есенцію. Коли на вулиці буде суха безвітряна погода, потрібно посилено обприскати бур'яни і налити трохи розчину під корінь. Діяти слід обережно і точково, щоб не нашкодити вашим рослинам. За 1-2 дні можна буде викопати кульбаби, які вже зіпсувалися.

Можна навіть залити оцтовий розчин до лунки, яка залишилася після того, як зникла кульбаба.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти