Як назвати бутерброд українською: Авраменко озвучив смачне-пресмачне слово

24 травня 2023, 20:41оновлено 26 липня 2023, 22:50
Авраменко закликав українців берегти мову, яку передали нам наші предки.
Авраменко
Як назвати бутерброд українською? / Колаж: Главред, фото: скріншот

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, яким смачним українським словом можна назвати бутерброд.

"Як ми називаємо скибку хліба з маслом, ковбасою, сиром або шинкою? Так, бутерброд або канапка, і навіть канапе. З цими словами все гаразд, вони давно примандрували в нашу мову з німецької і французької. Але Тарас Шевченко заповідав нам: "І чужого научатися, і свого не цуратися". Ми давно маємо своє смачне-присмачне слово – наклада́нець", - розповів Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Як назвати бутерброд українською: Авраменко озвучив смачне-пресмачне слово
скріншот

Мовознавець також процитував письменника Юрія Винничука: "На столі красувалися курячі фрикасе, теляча душенина, бараняча печеня… та велика таця з накладанцями".

Як назвати бутерброд українською: Авраменко озвучив смачне-пресмачне слово
скріншот

Насамкінець Авраменко закликав українців берегти мову, яку передали нам наші предки.

Нагадаємо, нещодавно мовознавець Олександр Авраменко відповів, як сказати українською "по щелчку пальцев". Відомий український вчитель назвав аж 5 милозвучних варіантів.

Також нещодавно Олександр Авраменко дав конкретні поради, як викорінити суржик у мовленні та покращити свій мовний запас. У новому відеоролику мовознавець розвінчав поширені помилки та запропонував пройти тест, обравши правильну відповідь серед варіантів.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016).

Є автором і диктором тексту "Радіодиктант національної єдності" на "UA: Українське радіо" (від 2005), пише Вікіпедія.

Дивіться відео, в якому мовознавець Олександр Авраменко розповідає про те, як викорінити зі своєї мови "мовні бур'яни":

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти