Як не залишитися без консервації на зиму: чому здуваються банки і що робити

19 липня 2023, 10:50
Ми дізналися, чому здувається консервація і чи можна її вживати.
Чому здуваються банки
Чому здуваються банки / Колаж Главред, фото: скріншот YouTube

Можливо, кожному з нас хоча б раз доводилося стикатися з ситуацією, коли кришка на банці раптово здулася. Ми розглянемо причини здуття консервації, відповімо на питання, чи можна вживати консерви при роздутою кришці, і запропонуємо кілька запобіжних заходів, які варто вжити.

Чому здувається консервація?

Бактеріальна активність: Здуття консервованих продуктів може бути викликане активністю бактерій всередині банки. Деякі мікроорганізми здатні розкладати продукти, виділяючи гази і приводячи до тиску всередині упаковки.

Неправильна стерилізація: Якщо консервація не була належним чином стерилізована або закупорена, бактерії можуть потрапити всередину і викликати її здуття.

відео дня

Присутність спор бактерій: Спори деяких бактерій можуть вижити в процесі консервації і привести до її здуття. Це особливо часто відбувається, якщо продукт містить високий вміст білка.

Чи можна їсти консервацію, якщо кришка здулася?

Роздулася кришка на банці з консервацією може свідчити про порушення герметичності упаковки або наявності бактеріальної активності всередині. У таких випадках рекомендується не вживати продукт. Бактерії, які можуть бути причиною здуття, можуть викликати харчове отруєння і негативно вплинути на здоров'я.

Що робити, якщо банки здулися?

Не відкривайте і не вживайте роздуту консервацію. Відразу ж позбудьтеся від такої банки або почекайте поки вона вибухне.

Зберігайте банку з роздутою кришкою в окремому місці. Гучний "салют" може забризкати все навколо, тому краще прибрати банку на вулицю.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти