Як очистити кран від нальоту в домашніх умовах: чудові фокуси

17 листопада 2022, 21:10оновлено 4 грудня 2022, 14:07
Відмити сантехніку до блиску в домашніх умовах дуже просто. У цьому допоможуть інгредієнти, які є практично в кожному домі.
кран
Кран можна дуже просто очистити в домашніх умовах / ua.depositphotos.com

Чисті і сяючі крани завжди радують око кожної господині. Однак з часом вони втрачають свій блиск, покриваючись вапняним нальотом. Вся справа в тому, що в складі водопровідної води є багато мінеральних солей, які і призводять до появи білих плям на сантехніці. Главред зібрав для вас найкращі способи, як легко і просто очистити кран до блиску.

Варто відзначити, що перш ніж очищати змішувач, потрібно розібратися, з якого матеріалу він виготовлений. Крани можуть бути хромованими, мідними, бронзовими і латунними. Далі розповідаємо про способи очищення кожного з них.

Як очистити хромований кран?

Кращим засобом для очищення хромованого крана є мильний розчин. Щоб його приготувати, потрібно натерти на крупній тертці господарське мило (бажано з позначкою 72%) і залити його гарячою водою. Потім додайте до отриманого розчину дві або три чайні ложки соди і добре перемішайте його. Тепер акуратно нанесіть отриманий розчин на поверхню крана і залиште його на 40 хвилин. Коли минуло 40 хвилин, промийте кран і витріть його насухо. Він знову блищить, немов новий.

До речі, якщо у вас ще залишився мильний розчин, то не викидайте його, а зберігайте в закритій ємності. Коли знову прийде час прибирання, можете знову використовувати цей розчин для очищення сантехніки.

З очищенням хромованого крана також добре справляється оцтовий розчин. Для цього потрібно змішати звичайний 9-ти відсотковий оцет з водою в співвідношенні 1:1. Після цього змочіть серветку в отриманому розчині і протріть нею поверхню змішувача. Якщо забруднення дуже великі, то можете обмотати цією серветкою змішувач і залишити на одну годину. Через годину промийте кран і обов'язково витріть насухо.

Як очистити мідний кран?

Повернути попередній блиск мідному крану допоможе звичайний лимон. Для цього потрібно розрізати лимон навпіл і посипати одну з його половинок сіллю. Далі починайте натирати лимоном сантехніку. Також можете скористатися лимонною кислотою. Для цього візьміть вологу ганчірку і насипте на неї зовсім небагато лимонної кислоти. Починайте протирати кран. Можете почекати кілька хвилин і після цього змити весь бруд. Не забудьте потім насухо протерти сантехніку.

Також мідний кран добре очищає напій "Кока-кола" або "Пепсі-кола". Для цього потрібно змочити ганчірку в напої і обмотати нею поверхню крана. Зачекайте 30 хвилин, а потім легко відмийте весь бруд. Витріть насухо сантехніку. Вона знову блищить, адже кислотний склад "Кока-Коли" прекрасно справляється з чищенням мідного крана.

Як очистити бронзовий і латунний кран?

Ефективним засобом для очищення бронзового і латунного крана є суміш оцту, солі та борошна. Щоб приготувати таку суміш, потрібно насипати в якусь ємність по одній столовій ложці борошно, а також сіль і 6-ти відсотковий оцет. Потім перемішайте всі інгредієнти між собою так, щоб вийшла однорідна консистенція. Далі за допомогою ганчірки розподіліть отриману суміш на поверхні крана і залиште на 20-30 хвилин. Після цього змийте весь бруд і витріть сантехніку насухо.

Ще одним інгредієнтом, який чудово очищає бронзові та латунні крани, є цикорій. Для цього потрібно розвести три ложки цикорію з трьома ложками теплої води і гарненько перемішати. Суміш повинна бути досить густа. Цю "кашку" тепер нанесіть на поверхню крана і залиште на півгодини. Після цього обполосніть сантехніку і витріть м'якою серветкою.

Ви будете здивовані, але томатна паста також може впоратися з очищенням бронзових і латунних кранів. Просто нанесіть її на потьмянілі ділянки сантехніки і залиште на одну годину. Потім змийте томатну пасту з поверхні крана і витріть його насухо. І він знову сяє. Також можете замінити томатну пасту на свіжі томати, видавивши з них сік. Результат буде неймовірним.

Як уникнути вапняного нальоту на сантехніці?

Щоб сантехніка якомога довше радувала вас своїм блиском, важливо регулярно доглядати за нею, щоб вона не покривалася щільним вапняним нальотом. По можливості, витирайте насухо крани після користування ними. Також час від часу натирайте сантехніку будь-яким косметичним маслом (наприклад, лляним). Масло створить на поверхні крана невидиму плівку, яка буде відштовхувати рідини і не дозволить бруду накопичуватися на змішувачі.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти