Як визначити свої особисті межі і навчитися ніколи не давати себе образити

21 лютого 2023, 17:16
У сучасному світі, який швидко змінюється, дуже складно зберегти свою психіку здоровою і неушкодженою. Саме для цього потрібно вибудовувати і відстоювати кордони.
Як визначити свої особисті межі
Як визначити свої особисті межі / pixabay.com

Особисті кордони - це сукупність особистого простору, переконань, емоцій і почуттів людини, які неможливо побачити очима, але які впливають на готовність особистості відкриватися і ближче спілкуватися з оточуючими людьми і світом.

Як визначити свої особисті межі - розуміння себе

Захист своєї психіки найкраще дається тим, хто вже давно стоїть на шляху любові до себе і прагнення до комфорту, адже межі - це про турботу про себе, свій час, бажання, і простір.

Для того, щоб вибудувати межі, спробуйте почати цінувати свій час, організуйте свій особистий простір (робоче, спальне і т.д.), контролюйте ваші плани самостійно, відмовляйтеся від критики, якщо ви її не хочете, не приймайте і не давайте зайвих порад, а також вчіться приймати такі дії, вибір і рішення в житті інших людей.

відео дня

Примітка: як тільки людина стає на шлях позначення особистих кордонів - життя набуває певних змін у відносинах з оточуючими людьми.

Як правильно відстоювати свої кордони - наступний етап любові до себе

Після того, як людина усвідомила для себе свої кордони і пропрацювала їх, починається наступний етап - відстоювання і захист. Так відбувається тому, що оточуючі люди частіше не готові бачити зміни в іншій людині, адже це змінює звичну модель спілкування.

Почати відстоювання особистих кордонів можна з простих дій, а саме:

  • Вчіться говорити з людьми відкрито, не варто ображатися, куди краще спокійно розповісти про те, що ви відчуваєте і вийти на діалог
  • почніть діяти виходячи з того, які ваші бажання і чого хочете ви, а не оточуючі
  • почніть відмовляти і говорити слово "ні" , коли Вам це потрібно, не відчуваючи при цьому почуття провини
  • не залишайтеся у стосунках, коли вам погано в них і спокійні дискусії не допомагають

Пам'ятайте, що дзвінок від керівництва в неробочий час, приїзд друзів або батьків без попередження і непрохані поради - це все порушення особистих кордонів, яке не варто пропускати повз.

Як вибудувати особисті межі у відносинах - порада для тих, хто хоче зберегти відносини

Найчастіше питання особистих кордонів піднімається в житті людини тоді, коли він вступає в партнерські відносини. Кількість проведеного часу разом і рівень зближення відкривають людям потребу в повазі кордонів один одного.

Зберегти любов, повагу і залишатися при цьому щасливим допоможуть прості правила збереження кордонів.

Для початку почніть у відкриту повідомляти партнеру про свої почуття і бажання, ніхто не вміє читати думки іншої людини, а для розуміння її - необхідно знати чи все в порядку. Потрібно говорити про те, що вас не влаштовує і чому, головне - без істерик, а з поясненнями. Ви також маєте право позначати недоторканність до вашого особистого територіального та часового простору. Думайте про те, що непотрібно терпіти те, що приносить вам дискомфорт, навіть якщо він тільки моральний, але також варто не забувати, що особистий комфорт закінчується там, де починається дискомфорт іншої людини.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти