Як пережити сильну спеку: ТОП-6 простих і дієвих лайфхаків

19 липня 2022, 05:00
Як охолодитися в спеку вдома - існує кілька відомих і перевірених способів.
спека
Як врятуватися від спеки - прості поради / Reuters

Після недовгої прохолоди з дощами синоптики обіцяють нове підвищення температури повітря.

У другій половині літа прогнозуються спекотні дні, коли температура повітря може досягати максимальних показників.

Багатьом людям спека доставляє дискомфорт, а деяким вона прямо загрожує ускладненнями. Як охолодитися в спеку вдома - існує кілька відомих і перевірених способів.

Вологий одяг

Одним з найпростіших рішень може стати змочений у воді одяг, надітий на тіло в спеку. Вчені в один голос додають, що випаровування реально відбирає тепло.

При цьому непомітно для вас спрацюють закони фізики. Адже для того, щоб вода, що є в одязі, випарувалася, необхідна енергія. А вона якраз і надійде з вашого тіла. Тим самим дозволивши йому хоч трохи знизити градус.

Тримайте руки в холодній воді

У боротьбі з пекельною спекою нерідко допомагають прості закони фізіології. У ємність з холодною водою можна помістити руки.

Вода
Як врятуватися від спеки - лайфхак з водою / ua.depositphotos.com

Пояснення просте - людська шкіра є кінцевою точкою для крові при підвищенні температури тіла. При цьому у долонь відносно велика поверхня. Тому при поверненні температури тіла до нормальної ви відчуєте прохолоду, адже кровообіг в руках сповільниться.

Розміщення вентилятора прямо біля вікна

У разі, якщо під час спеки ви вирішите охолодитися, спробуйте поставити звичайний вентилятор у відритого вікна.

На відміну від вентилятора в центрі кімнати, який просто створює циркуляцію повітря, лювер біля вікна буде працювати справжнім "насосом", який стане доставляти в кімнату більш холодне повітря з вулиці.

вентилятор
Як пережити духоту з вентилятором / Фото pixaby

Яка їжа охолоджує

Дієтологи стверджують, що в разі вживання в спеку каррі, це допомагає знизити температуру тіла.

У чому причина такого незвичайного ефекту? Неймовірно, але факт - гостра їжа має охолоджуючий ефект. Наприклад, в каррі є капсаїцин – речовина стимулююча потовиділення. Вона ж є і в перці чилі.

А фахівці нагадують, що тим більше потовиділення, тим швидше можна позбутися від зайвої температури.

Який одяг рятує від спеки

Якщо хочете зрозуміти який одяг допоможе врятуватися від спеки, подивіться на людей, для яких +40 – звичайна температура.

Звернемо увагу на бедуїнів. За їх, здавалося б, неймовірним одягом ховаються досвід і раціоналізм. Вони звикли виживати на пеклі і знають, як це робити.

Бедуїн
Що робити в спеку - бедуїни знають відповідь/ pixabay.com

При цьому є одна обов'язкова особливість одягу бедуїнів. Він завжди вільний. Причина проста - повітря, яке циркулює біля тіла, допомагає позбавлятися від поту. Отже, це допомагає врятуватися від спеки.

Чому душ повинен бути теплим

Нерідко в дні спеки ми прагнемо прийняти холодний душ. Але не завжди таке рішення може бути правильним. Адже реакція організму може бути протилежною і нагріте тіло спробує зберегти тепло. Тобто холодний душ закриє приплив крові до шкіри, створивши, таким чином, теплову пастку.

Душ
Як врятуватися від спеки в квартирі без кондиціонера - допоможе душ / Pixabay

Тому рекомендація нехитра - використовуйте воду, температура якої вище 20 градусів. Душ повинен бути злегка теплий, лише трохи прохолодний. Він допоможе охолодитися і не заблокує приплив крові до шкіри.

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти