Як зрозуміти, що настав час викопувати моркву: поради від досвідчених городників

22 липня 2023, 16:37
Морква – одна з найбільш невибагливих овочевих культур, і саме тому її може виростити кожен.
морковь
Як зрозуміти, що морква дозріла? / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Мабуть, у кожного господаря на городі, з-поміж багатьох овочевих культур, росте і морква. Це одна з найбільш невибагливих овочевих культур, і саме тому її може виростити кожен, хто має хоча б невеликий сад чи ділянку для вирощування різноманітної городини. Досить часто у городників-початківців може виникнути питання, як зрозуміти, що настав час викопувати моркву. Саме про це йтиметься далі у нашому матеріалі.

Коли потрібно прибирати моркву з городу

Період дозрівання моркви залежить від її сорту. Якщо ви посадили ранню моркву, то вже в липні можете зібрати урожай, адже період дозрівання ранньої моркви складає максимум 90 днів. Середньостиглий урожай моркви можна вже буде збирати наприкінці серпня чи на початку вересня. Така морква дозріває упродовж 100-130 днів. Водночас пізню моркву городники збирають через 150 днів – наприкінці вересня.

Варто зауважити, що ці терміни є приблизними, адже період дозрівання моркви залежить від багатьох чинників. Зокрема, час дозрівання моркви залежить від погоди. Окрім того, на швидкість дозрівання моркви впливає регулярний полив, а також підкормка.

відео дня

Як зрозуміти, що морква дозріла

Перша ознака того, що морква дозріла – це пожовкле та сухе бадилля. Щоб точно переконатися, що морква готова до збору, можете вирвати кілька коренеплодів та поглянути на них. Стигла морква матиме насичений оранжевий колір. Якщо ви бачите, що морква по всій довжині покрита маленькими корінцями, то це ознака того, що її час збирати.

Як правильно викопати і зберігати моркву

Насамперед важливо, щоб під час збору моркви не було опадів. Тому обов'язково спершу подивіться прогноз погоди. Якщо синоптики пообіцяли сонячну погоду, то можете відправлятись на город.

Моркву необов'язково потрібно викопувати. Якщо на вашій грядці легкий ґрунт, то можете спробувати витягувати її руками. У випадку, якщо морква не піддається вириванню, доведеться трохи підкопувати ґрунт. Зауважте, що від коренеплодів потрібно відступати приблизно на 10 см, аби не пошкодити їх. Коли ґрунт підкопали, можете з легкістю діставати моркву з землі, притримуючи за бадилля.

Після того, як моркву викопали, її потрібно залишити на сонці приблизно на 2 години. За цей час коренеплоди підсохнуть. Потім обов'язково видаліть бадилля за допомогою садових ножиць. Після цього моркву можна відправляти на зберігання в погріб.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти