Як посмажити ідеальну картоплю з хрусткою скоринкою: шалені фокуси, які викличуть оплески

17 березня 2023, 14:31
Главред відповідає на поширені запитання, які можуть виникнути під час приготування смаженої картоплі.
жаренная картошка
Як посмажити картоплю хрусткою? / unsplash.com

Мабуть, немає таких людей, які не люблять поласувати смаженою картопелькою з ароматною та хрусткою скориночкою. Варіантів приготування смаженої картоплі є дуже багато. Хтось перед обсмажуванням спочатку варить картоплю, а хтось довго вимочує. Головне завдання кожного кухаря – посмажити картоплю так, щоб вона була ціленькою та не перетворилася на кашу. Сьогодні Главред відповість на всі поширені запитання, які можуть виникнути під час приготування смаженої картоплі.

Яка картопля найкраще підходить для смаження?

Смак готової страви напряму залежить від сорту картоплі, який обсмажується. Головна умова – щоб у картоплі був низький або середній вміст крохмалю. Тому, купуючи на ринку або вирощуючи на власному городі, потрібно віддавати перевагу таким сортам картоплі: "Невський", "Жуковський", "Лідер", "Синьоочка", "Лазурит" тощо.

Як краще нарізати картоплю для смаження?

Картоплю для смаження краще нарізати невеличкими шматочками, щоб вона рівномірно просмажилася. Відповідно до власних уподобань можете нарізати картоплю соломкою, невеличкими брусочками, дольками чи кубиками.

Чи потрібно вимочувати картоплю перед смаженням?

Щоб під час смаження картопля не розвалилася, її потрібно вимочувати. Тому, після того як ви нарізали картоплю, пересипте її у глибоку ємність та залийте водою. Найкраще, щоб картопля вимочувалась упродовж 30 хвилин. За цей час увесь зайвий крохмаль вийде на поверхню, а картопелька у процесі смаженння не перетвориться на кашу. Якщо ж у вас немає часу на те, щоб вимочити картоплю, то можете її просто гарненько промити після нарізання.

Навіщо сушити картоплю перед смаженням?

Після того, як ви вимочили чи гарненько промили картоплю, її потрібно ретельно висушити. Якщо цього не зробити, то смажена картопля перетвориться на кашу. Найкраще сушити картоплю за допомогою паперових рушників. Просто покладіть паперовий рушник у два шари та висипте на нього картоплю. Зверху також промокніть паперовим рушником. Тепер ваша картопелька повністю суха і готова до обсмаження.

Скільки олії потрібно для смаженої картоплі?

Одне з головних правил під час обсмажування картоплі – олії має бути не дуже багато і не дуже мало. На один кілограм картоплі потрібно взяти 100 мл олії. Якщо ви хочете отримати неймовірно смачну картопельку, то варто скористатися чудовим трюком. Налийте на сковороду 50 мл рафінованої олії та додайте 50 гр вершкового масла. Коли масло розігрілося, можете засипати картоплю на сковороду.

Як часто потрібно перемішувати картоплю?

Після того, як ви відправили картоплю смажити, її не потрібно відразу ж перемішувати. Дайте їй просмажитися упродовж 3 хвилин. Після цього перемішайте картоплю. Зауважте, що картоплю не потрібно часто перемішувати, адже вона може розвалитися. В ідеалі, упродовж всього процесу обсмажування картоплю потрібно перемішати всього 3-4 рази.

Чи потрібно накривати картоплю кришкою?

Деякі господині та господарі під час обсмажування картоплі роблять величезну помилку – накривають її кришкою. Цього робити не варто, адже картопля знову ж таки розвалиться і матиме вигляд вареної, а не смаженої. Кришкою можна накривати картоплю лише наприкінці смаження, щоб переконатися, що вона добре просмажена всередині.

Коли солити картоплю під час смаження?

Картоплю ні в якому разі не можна солити на початку смаження, оскільки після приготування вона вийде м'якою і не матиме хрусткої скориночки. Тому, щоб картопелька була ідеальною та хрусткою, її потрібно солити за 5-7 хвилин до готовності.

Дивіться відео ТСН – Руслан Сенічкін поділився рецептом найсмачнішої смаженої картоплі

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти