Як правильно казати – мешканці чи жителі: Авраменко пояснив дилему

7 червня 2023, 06:50оновлено 13 червня 2023, 16:50
Мовознавець пояснив правильне застосування двох слів, які можуть викликати плутаницю у мовленні.
Украинский язык, Александр Авраменко
Як правильно казати – мешканці чи жителі/ скрін

Часто може виникнути запитання – як же правильно назвати людей, які живуть у певному місті чи певному будинку. Зазвичай для цього використовують два терміни – мешканці і жителі. Але в яких випадках можна застосовувати кожне з цих слів?

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, як правильно використовувати ці слова.

"Ці слова – синоніми. Словники дозволяють ними позначати і тих, хто живе в якомусь місті, і тих, хто живе в якомусь домі чи квартирі. Можна сказати і житель, і мешканець Полтави. Так само і жителі, і мешканці висотних будинків", – зазначив мовознавець.

Проте він звернув увагу, що кожне з цих слів має свої відтінки.

"Тому для тих, хто дбає про високу культуру свого мовлення, хочу дати таку пораду. Із населеними пунктами і країнами краще вживати наше давнє слово "житель". Наприклад, жителі Львова, жителі Чехії. А з житлом краще використовувати запозичене з польської мови слово "мешканець". Наприклад, мешканці багатоквартирних будинків", – пояснив Авраменко.

Крім цього, мовознавець нагадав, що мешканцями також називають тварин, які населяють певну місцевість, наприклад, лісові мешканці або мешканці підводного царства.

Дивіться відео із поясненням Авраменка про те, як правильно вживати слова мешканці і жителі:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше мовознавець Авраменко пояснив, що означає слово "кшталт". Через незвичне звучання і не досить зрозуміле значення багато українців уникають цього слова.

Також раніше Авраменко пояснив, як правильно називати один із найяскравіших кольорів – "оранжевий" чи "помаранчевий", і чи можна назвати цей колір якось по-інакшому.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти