Як правильно приготувати найсмачнішу розчинну каву

26 грудня 2022, 04:00
Розчинна кава з молоком, яку потрібно заздалегідь підогріти, покращить смакові якості вашого напою і допоможе позбутися від його приторності.
кава
Каву розчинну заливати потрібно водою 80-90 градусів за Цельсієм, але не окропом / УНІАН

Кава розчинна, на відміну від меленої кави, не має багатого і різноманітного відтінку смаків. Однак багато з нас, поспішаючи вранці на роботу, або ж в пошуках напою, щоб підбадьоритися, п'ють розчинний кавовий напій. Мелена кава, безумовно, вважається більш корисною, але іноді можна віддати перевагу розчинній і смачно її приготувати.

Чим відрізняється розчинна кава від звичайної

Мелена кава вважається повністю природним напоєм

Робити мелену каву зазвичай починають з того, що збирають ягоди, обробляють їх і сушать. Далі йде обсмажування і купажування. На фінальному етапі відбувається перемелювання зерен, їх упаковка в вакуумні пакети, банки з жерсті. Загалом, в меленій каві - тільки заздалегідь обсмажені подрібнені зерна. Максимум, що можуть додати – ароматизатори, які були отримані під час переробки рослин і плодів. Тому мелена кава вважається повністю натуральним продуктом.

відео дня

Розчинна кава вважається штучно створеною

У каві розчинній в більшості випадків робуста з різних країн, а ось арабіка використовується набагато рідше. У робусті більше кофеїну і високий рівень екстрактивності, що призводить до гарної розчинності крупинок кави.

На першому етапі обробка розчинної і меленої кави відбувається однаково, зерна піддають смаженні і помелу.

А ось потім все вже відрізняється – частинки кави заварюють, а з отриманого складу прибирають вологу. Може використовуватися спред-драй, коли рідина випарюється, а екстракт розпорошується і перетворюється в порошок. Є й інший спосіб – фриз-драй, який передбачає заморожування і подачу екстракту в субліматори, на які налипають крупинки. У підсумку виходить кава дрібними гранулами.

Сублімацію називають найкращою технологією для того, щоб кава вийшла високої якості. Тут між процесами обсмажування і заварювання збираються масла, які додаються в гранули перед тим, як відбувається фасування. Саме з цієї причини в брендових купажах можна вловити насичений аромат.

Буває і така кава - мелена в розчинній, це коли всередину сублімованих гранул додають мікрочастинки смаженої, вже помеленого зерна.

Аромат і смак розчинної кави, на відміну від натурального, менш виражений через специфіку виробництва, яка полягає в тому, що отримання кавових гранул робиться штучно.

Що корисніше - натуральна або розчинна кава

Добре відомо, що як в помеленій, так і в розчинній каві є корисні речовини. Однак у меленій каві їх набагато більше.

Зокрема, в молотій каві більше ліпідних кислот, калію і магнію. Вона містить більше 300 мікроелементів і вітаміну РР.

Втім, вважається, що в розчинній каві в два рази менше кафестола, який виділяється у великій кількості при варінні кави в турці. Щоб уникнути появи цієї шкідливої речовини, каву краще проціджувати через фільтр або ж готувати еспресо в кавовій машині.

Як правильно заливати розчинну каву

Заварювати розчинну каву окропом не радять, оскільки в такому випадку штучні ароматизатори роблять смак напою приторним. Потрібна гаряча вода 80-90 градусів за Цельсієм.

Щоб максимально розкрити аромат розчинної кави, насипте до чашки порошок (1-2 ложки) і додайте цукор за смаком. Порошок з цукром слід залити однією столовою ложкою гарячої води і розмішати суміш в чашці так, щоб вона розчинилася. І тільки після цього потрібно заливати решту гарячої води. Але не окропу.

Любите пити каву з молоком – підігрійте спочатку молоко. Гаряче молоко має м'який смак і посилити смакові якості розчинної кави.

Радять якомога менше пити розчинну каву. Мелену зернову каву, в якій набагато більше властивостей, можна теж заварювати в чашці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти