Як правильно – їхати автобусом чи на автобусі: Авраменко пояснив поширену дилему

27 червня 2023, 22:12оновлено 5 липня 2023, 10:46
3565
Мовознавець розповів, як правильно казати, що ми скористалися певним транспортом. Часто виникає дилема, який із варіантів можна використовувати, а який – ні.
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, як правильно казати – їхати автобусом чи на автобусі/ скрін

Коли ми добираємося кудись певним видом транспорту, може виникнути питання, а як же правильно сказати, чим саме ми добралися. Часто виникає дилема, правильно казати "я доїхав/ доїхала автобусом" чи все-таки "на автобусі"?

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, як правильно говорити у таких випадках.

"Сьогодні розмова про граматику. Ну от як правильно сказати – їхати автобусом чи на автобусі? Летіти літаком чи на літаку? Пливти човном чи на човні? Друзі, обидва варіанти правильні. Але мовознавці радять віддавати перевагу конструкції з орудним відмінком (чим?) без прийменника "на". Тобто "їхати автобусом", "летіти літаком", "пливти човном", – пояснив мовознавець.

Радимо прочитати також наступне пояснення від Авраменка: Чому неправильно казати "гарно виглядаєш": мовознавець вказав на поширену помилку

А от слово метро потрібно використовувати із прийменником "на".

"Ви запитаєте, а як же бути із запозиченим словом "метро"? Оскільки це запозичене слово і воно незмінне, то його використовуємо з прийменником "на". Наприклад, "я добираюся на роботу на метро". Але не "на метрі". До речі, змінювати можна лише три запозичення на -о: пальто, ситро і вино – "у пальті", "у ситрі", "у вині", – розповів Авраменко.

Дивіться відео із поясненням Авраменка, як правильно казати – їхати автобусом чи на автобусі, літаком чи на літаку, човном чи на човні:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше мовознавець Авраменко пояснив, чому неправильно казати "гарно виглядаєш". Він розповів, чому жодна людина не може "гарно виглядати" – у цьому приємному компліменті насправді є велика помилка.

Також раніше ми розповідали, що не так зі звертаннями "пане", "товаришу", "громадянине". Коли нам потрібно звернутися до незнайомої людини, ми часто використовуємо ті звертання, яких краще уникати.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти