Як правильно звертатися до жінок : "пАні" чи "панІ" - Авраменко здивував відповіддю

28 травня 2023, 23:21оновлено 29 травня 2023, 14:45
Олександр Авраменко закликав українців дбати про те, щоб наша країна говорила правильно.
Авраменко
Олександр Авраменко / Колаж: Главред, фото: скріншот

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко присвятив свій експрес-урок з української мови звертанню до людей на офіційних заходах.

"Усі ми чули як кажуть: "Шановні пАні та панове", а іноді чуємо і такий варіант: "Шановні панІ та панове". Як же правильно наголошувати, коли звертаємося до жінок у множині? ПАні чи панІ?", - запитав Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Як зазначив мовознавець, слово "пані" невідмінюване, тому звертання "пАні" у множині – нормативне. Втім, деякі мовознавці радять робити наголос на другому складі – "панІ". Авраменко розповів, що саме наголос на "і" допоможе уникнути неоднозначності.

"От справді, коли кажуть "пАні" та панове, то може скластися враження, що звертаються до однієї пані і всіх чоловіків, а решта жінок можуть не слухати і взагалі вийти із залу. До речі, авторитетний словник Бориса Грінченка подає іменник "пані" з подвійним наголосом: і "пАні", і "панІ". Отже, наголошуйте так, як вам до вподоби. Але знайте, що звертання "панІ" у множині має право на життя", - розповів Авраменко.

"Насамкінець лише додам, дбаймо про те, щоб Україна говорила грамотно", - сказав видатний український вчитель.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016).

Є автором і диктором тексту "Радіодиктант національної єдності" на "UA: Українське радіо" (від 2005), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, нещодавно мовознавець Олександр Авраменко відповів, як сказати українською "по щелчку пальцев". Відомий український вчитель назвав аж 5 милозвучних варіантів.

Також нещодавно Олександр Авраменко запропонував виконати цікаве тестове завдання, яке змушує багатьох українців чухати голову. У завданні є три слова: досвід, освіта та диплом. Мовознавець пропонує поєднати їх із наступними словами: отримувати, набувати, здобувати, одержувати.

Дивіться відео, в якому Олександр Авраменко розповів, як правильно освідчуватись у почуттях:

Дивіться більше цікавих уроків від Авраменка:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти