Як правильно омолодити грушу: прості поради для всіх садівників

3 квітня 2023, 05:34
935
Якщо ви ставите питанням про те, чи можна садити дві груші поруч, то відповідь буде позитивною – потрібна посадка декількох груш, щоб вони плодоносили.
Груша
Як обрізати дорослу грушу знає не кожен садівник, однак при дотриманні всіх рекомендацій проблем не повинно виникнути / ua.depositphotos.com

Кожен садівник мріє про чудовий сад, де ростуть дерева і приносять прекрасний урожай. Часом ми помічаємо, що деякі з дерев набули "втомленого" вигляду і стали давати мало плодів. У такій ситуації слід подумати про омолодження рослини. Обрізка груші навесні повинна допомогти дереву, щоб воно знову змогло плодоносити. Потрібно все правильно зробити і грамотно підгодувати вашу грушу, щоб результат неодмінно порадував.

Як реанімувати стару грушу

Досвідчені садівники радять проводити обрізку груші, коли дерево ще молоде. Якщо цього не робити, класична форма груші буде нагадувати витягнутий по вертикалі овал. Ключовим завданням будь-якої обрізки дерева є надання кроні форми, яка нагадує парасольку.

Починається обрізка зі зрізання верхівки крони з пагонами. Обрізати можна або на третину, або наполовину. У груші більше життєвих запасів, ніж у яблуні, тому ймовірність загибелі дерева в разі помилки менше. Але все одно потрібно старатися і діяти уважно, оскільки метою є відновлення оптимального плодоношення груші. Кращий варіант - порадитися з фахівцями, щоб точно і чітко знати, як починати обрізку груші і яким чином її закінчувати.

відео дня

У ситуації, коли стовбур вже обрізали, для омолодження його можна підрізати, залишивши внизу лише два яруси товстих скелетних гілок. Їх залишаємо в кількості приблизно 5-7 штук. Буде добре, якщо відстань між ярусами складе десь 1 метр. У разі маленької відстані потрібно зрізати частину середніх гілок. Ми залишаємо тільки ті гілки, які йдуть перпендикулярно стовбуру, проте не під гострим кутом до нього. Прийнятно, якщо висота вашого дерева не більше 4 метрів, тому що гілки під вантажем врожаю будуть постійно нагинатися ближче до землі.

Після того як проведена основна обрізка, слід прорідити крону. Треба вирізати пагони, які спрямовані вглиб крони або перехрещуються.

До обрізки старої груші рекомендують приступати восени і навесні. Садівники роблять весняну обрізку груші після того як припинилися заморозки і напередодні початку періоду вегетації. Видаляються постраждалі в зимовий період гілки, які залишають місце для нових і здорових гілок.

Як правильно обрізати дорослу грушу

Не рекомендується проводити обрізку груші відразу. Тоді існує ризик серйозно нашкодити дереву, яке пустить всю свою енергію не на приношення плодів, а на утворення дзиг. Краще розділити обрізку на 2 етапи з тимчасовим проміжком в 2-3 роки. Іноді садівники кажуть, що цілком вистачить і року, але це може бути застосовано, коли мова йде про ще нестарі дерева.

Коли ви ставите питанням про те, чи можна обрізати центральний стовбур у груші, пам'ятайте, що стовбур-колону перший раз обрізають не раніше, ніж за 5 років після посадки. При правильному підході до обрізки його приріст складатиме 12-15 сантиметрів.

В першу чергу видаляються пагони, розташовані до стовбура під гострим кутом, після чого прибираються розташовані паралельно стовбуру.

Не можна, щоб при обрізанні гілок залишався пеньок або ж сильне заглиблення, в такому випадку процес загоєння стане довгим і болючим для дерева процесом. Обрізку проводять під кільце. Конкретно в цьому місці тканини дерева можуть швидко загоїти рану.

При товщині гілки більше 3 сантиметрів в першу чергу слід зробити надпил знизу, потім зверху і обламати. Якщо цього не зробити, гілка впаде сама і пошкодить ділянку кори.

Місце, де ви провели спил, потрібно обробити садовим варом, наприклад, з каніфолі, парафіну і жиру або ж іншим розчином, який для цього підійде.

Не рекомендується сильно прибирати річний приріст груші. Достатньо, якщо ви скоротите його на чверть.

Після того як обрізка дерева вже була проведена, його потрібно підгодовувати. Однак не радять робити це надто інтенсивно.

Разом з омолодженням крони потрібно провести роботи, спрямовані на омолодження системи.

Коли ви правильно і красиво зробите крону, позбавите дерево від зайвих гілок, воно розправиться і вже за декілька років порадує вас стиглими і соковитими плодами.

Скільки років живуть груші

Груша - дерево-довгожитель. Тривалість життя деяких з них може досягати навіть 300 років. Плодові груші живуть не більше 50 років. Лісова груша пізно плодоносить, тому перший урожай з неї можна отримати тільки за 10 років після посадки. З одного такого дорослого дерева виходить до 30 кг фруктів.

Пам'ятайте, що серед груш не часто зустрічаються самоплідні сорти. Дереву потрібно перехресне запилення, тому потрібно садити мінімум 2-3 груші. Більше того, цього може бути мало, і тоді вам доведеться посадити ще декілька груш.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти