Як правильно – "оранжевий" чи "помаранчевий": Авраменко здивував відповіддю

5 червня 2023, 16:23оновлено 13 червня 2023, 16:50
Багато людей не здогадуються, як правильно називати цей колір. Мовознавець поклав край дилемі.
Украинский язык, Александр Авраменко
Як правильно – "оранжевий" чи "помаранчевий"/ скрін

У багатьох українців хоча б раз виникало запитання, як же правильно називати один із найяскравіших кольорів – оранжевий чи помаранчевий? І чи можна назвати цей колір якось по-інакшому?

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці розставив усі крапки над "і", пояснивши правильне використання кількох назв цього кольору.

Він зазначає, що в українських словниках є три прикметники на позначення жовтої барви з червонуватим відтінком, кольору, що має апельсин і морква:

  • жовтогарячий,
  • оранжевий,
  • помаранчевий.

"Жовтогарячий – питоме українське слово. І зверніть увагу – його потрібно писати без дефіса, разом. А оранжевий і помаранчевий – запозичені слова", – пояснив мовознавець.

Авраменко зазначив, що слова оранжевий і помаранчевий вже давно живуть в українській мові.

Він звернув увагу, що українські письменники майстерно вмонтовують ці слова в описи українських пейзажів, і ці пейзажі в таких описах зовсім не втрачають нашого колориту.

Мовознавець навів як приклад початок оповідання "Холодна м’ята" Григіра Тютюнника:

"Над луками, залитими квітневою повінню, холонув оранжевий вечір, зануривши в мілкі прибережки далеке полум’я хмар".

Украинский язык
Як правильно – "оранжевий" чи "помаранчевий"/ скрін

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як правильно говорити українською: "оранжевий" чи "помаранчевий":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко розтлумачив дилему, коли правильно вживати "що", "який" і "котрий". Українці часто плутаються у цих словах, не розуміючи, яке з них краще використати у тому чи іншому випадку. Мовознавець розставив усі крапки над "і".

Також раніше Авраменко пояснив, як правильно казати – "згодна" чи "згідна". Часто можна заплутатися у цих двох формах слова. Але пояснення їхнього вживання насправді досить просте.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти