Як правильно пасинкувати помідори для щедрого врожаю

24 червня 2022, 04:24
Пасинкування - видалення бічних відростків у помідор для досягнення багатого врожаю.
теплиця, помідори
Як правильно пасинкувати помідори / Фото pixabay.com

Пасинкуванням помідор називають обрізання відростків, які з'являються в пазухах листків. Ці пагони можна помітити під час цвітіння головного стебла і видаляти їх слід в обов'язковому порядку.

Для чого потрібно пасинкувати помідори

Городники без стажу часто задаються питанням - для чого видаляти додаткові паростки на кущах помідорів, адже на кожному із них в ідеалі можуть з'явиться такі бажані плоди і урожай буде ще багатшим. Але в цьому випадку не так все й просто, адже через велику кількість відростків кущ томату стане схожим на джунглі, а це загрожує появою небезпечних грибкових інфекцій. Також через велику кількість плоди будуть меншими за розміром. Видалення пасинків прискорить дозрівання помідорів.

Як пасинкувати томати в теплиці

Фахівці звертають увагу, що на ранньому етапі росту розсада набагато краще переносить видалення відростків. У помідор у теплиці проводити процедуру слід приблизно через два тижні після появи паростків. Оптимальний розмір маленьких рослин - 3-4 см.

відео дня
Як правильно пасинкувати помідори для щедрого врожаю

Яким чином пасинкувати помідори у відкритому грунті

Скільки залишати пасинків на помідорах - як тільки на рослині ви помітите першу квітучу кисть, чекайте "народження" пасинків. Буде чітко видно, як з'явився перший і найстійкіший пасинок, який слід залишити, а ті, які відростають під ним – варто сміливо прибирати.

Бічні відростки потрібно прибирати тоді, коли вони виросли на 2-4 см, при цьому обов'язково намагатися по мінімуму травмувати рослину.

Здійснювати цю процедуру настійно рекомендують рано вранці і обов'язково в сонячний, але не спекотний день для того, щоб "ранки" на кущах змогли швидко затягнутися і не завдали шкоди. Проводити пасинкування слід в залежності від стану рослини – не частіше одного разу в один або два тижні.

Як правильно пасинкувати помідори для щедрого врожаю

Два способи пасинкування помідор:

- відривання пагонів руками

- обрізання пасинків за допомогою садових ножиць.

Як правильно пасинкувати помідори для щедрого врожаю
Як правильно пасинкувати помідори для щедрого врожаю

Чи слід пасинкувати балконні помідори

У тому випадку, якщо ви посадили на підвіконні низькорослий сорт помідор, видаляти відростки не потрібно. Такі помідори не бояться заморозків і будуть давати урожай навіть з бічними пагонами. Але треба пам'ятати, що рослини з пасинками швидше виснажують грунт, тому їх потрібно частіше поливати і "підгодовувати" добривами.

Як пасинкувати помідори високорослі

Багато городників люблять вирощувати високорослі помідори, адже вони дають більше врожаю, менше уражаються небезпечною фітофторою, у них розтягнутий період плодоношення – від середини літа і аж до осінніх заморозків. У цих сортів томатів потрібно видаляти верхні пасинки, а нижні – прикопати для посилення кореневища. Дорослі кущі сягають у висоту до 40 сантиметрів, тому їх прив'язують до стовпів по мірі зростання.

Як правильно пасинкувати помідори для щедрого врожаю

Наступного дня після видалення бічних паростків кущі томатів настійно рекомендують рясно полити і підгодувати мінеральними добривами.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти