Як правильно поливати орхідею: названо найкращий спосіб

14 квітня 2023, 09:59
Орхідеї - улюблениці багатьох квітникарів, і у кожного з них є свій метод поливу для пишного цвітіння тропічної красуні.

орхідея
Полив орхідей для початківців: як і коли "поїти" рослину / Фото ua.depositphotos.com

Орхідеї - це красиві та екзотичні рослини, які вимагають особливої уваги й турботи. Новачкам в справі квітництва може бути цікаво, як правильно поливати орхідею, адже правильний полив - запорука красивого цвітіння тропічної красуні.

Є кілька методів поливу орхідеї: хтось поливає її прямо в душі, хтось - занурює вазон у воду, хтось радить поставити горщик на блюдце і поливати орхідею з лійки. Який же варіант найправильніший?

відео дня

Полив орхідеї з лійки - найпростіший спосіб. Для цього на поверхню субстрату по краю горщика акуратно тонкою цівкою ллють заздалегідь відстояну або відфільтровану м'яку воду, поки знизу не з'явиться вода. Залишки води рослина з часом вбере або рідина випарується.

У чому мінуси: оскільки коренева система орхідей знаходиться не в ґрунті, а в субстраті, коріння не встигає поглинути воду рівномірно і насичуються вологою частково. Залишки води буде споживати в основному нижня частина кореневої системи, а верхня через відсутність вологи, навпаки, буде поступово всихати і відмирати. В результаті листя орхідеї з кожним днем все більше втрачатимуть тургор, пізніше воно пожовтіє та відпаде. У найгіршому випадку - орхідея загине.

Полив методом занурення. У тазик або будь-яку іншу ємність наливають воду кімнатної температури, а потім туди занурюється горщик з орхідеєю. Вода не повинна торкатися шийки рослини. Через 10-15 хвилин вазон потрібно дістати з води і дати стекти зайвій воді. Важливо не залишати рослину у воді на тривалий час (добу або дві доби), інакше на листках орхідеї з'являться набряки через надлишок вологи. Набряки не лікуються, тому листя доведеться відрізати.

Гарячий душ. Деякі квітникарі поливають свої орхідеї під струменем душа теплої температури. Вода не повинна бути гарячою. Перевірити температуру можна на внутрішньому ліктьовому згині руки. Якщо вам не гаряче, значить і квітці температура здасться комфортною.

Такий полив імітує природні тропічні зливи і змиває з листя пил, відкриває пори. У теплу пору року орхідею можна відправляти під душ один раз на місяць.

Після такого поливу за допомогою ватного диска або сухої серветки обов'язково потрібно прибрати воду з точок росту і пазух листя, інакше волога може спровокувати мокру гниль.

Полив орхідеї в піддонах. Щоб заощадити собі час, орхідеї можна поставити в піддони висотою не менше 3 см. Полив можна проводити прямо з лійки або по краю горщика, або безпосередньо в піддони.

Раз на місяць піддони потрібно мити від залишків солі. Але є один великий мінус в такому поливі: якщо одна з рослин, яка стоїть в піддоні, захворіла, по воді хвороба перейде і до інших квітів.

Полив орхідей в індивідуальних кашпо. Це найзручніший та найбезпечніший метод поливу. Особливо він підійде тим квітникарям, у яких дуже багато рослин.

Досить на дно кашпо налити трохи води і занурити в нього вазон. Орхідея "вип'є" рівно стільки води, скільки їй потрібно. При цьому надлишки вологи, які залишаться на дні горщика, не зашкодять ані корінню, ані самій рослині. Скільки має бути води в горщику з орхідеєю? Рідини повинно бути не більше 2 см.

Раніше Главред писав, чим полити орхідеї, щоб вони цвіли. Знадобиться засіб, який точно є у вашій аптечці.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти