Як правильно збирати огірки: що категорично не можна робити, щоби не зіпсувати урожай

28 червня 2022, 15:41
Щоби зібрати багатий врожай огірків, недостатньо знати, як правильно вирощувати цю культуру. Ще потрібно дотримуватися правил збирання плодів.
Як правильно збирати огірки
Коли і як часто можна прибирати огірки з грядки - дачні хитрощі / Фото pixabay.com

Своєчасне збирання врожаю - важлива умова для того, щоби загальна врожайність рослини була високою. Це правило стосується зокрема і огірків. Тому якщо ви хочете отримати хороший урожай, не забувайте вчасно збирати огірки. А ще - робіть це правильно.

Коли з'являються перші плоди огірків

Огірки бувають ранньостиглими, середньостиглими і пізньостиглими. Залежно від цього і відрізняються терміни появи першого врожаю.

Ранньостиглі починають родити на 30-50-ту добу після появи сходів, середньостиглі - на 50-60-ту, пізньостиглі - через понад 60 діб.

Родить огірок досить довго. Відповідно до характеристик конкретного сорту від першого до останнього збору врожаю проходить близько 20-90 днів.

Якщо правильно доглядати за рослиною, вчасно вносити підгодівлю, то за період вегетації урожай огірків можна зібрати до 20 разів.

Коли і як часто можна прибирати огірки з грядки

Кожен може вирішувати сам, коли починати збирати урожай огірків. Залежно від того, що ви плануєте робити з плодами далі, і залежить, на якій стадії розвитку огірків ви почнете їх зривати. Наприклад, для консервування знадобляться маленькі зеленці розміром від 8 до 10 см. у засолюванні можна використовувати огірки розміром до 18 см, а для деяких рецептів потрібні зовсім маленькі огірочки завдовжки у 3-4 см.

Загалом, зривати плоди потрібно часто - через один-два дні. Якщо дні стоять спекотні, то щодня. На початку краще збирати огірки зовсім маленькими, щоб не перевантажувати кореневу систему. В кінці серпня збір плодів проводять раз на 2-3 дні.

Збирати врожай огірків краще в ранковий час, коли плоди в охолодженому стані. Якщо збирати огірки в спекотні денні години, то дуже скоро вони стануть м'якими.

Можна збирати урожай огірків і пізно ввечері, але зберігатимуться вони не дуже добре.

Огірки бажано одразу покласти в прохолодне і темне місце, можна укутати целофаном.

Не варто пропускати жодного огірка, який більш-менш виріс. Також обов'язково потрібно прибирати пожовклі плоди. Справа в тому, що рослина витрачає дуже багато сил на дозрівання насіння в таких огірках замість того, щоби "працювати" на новий урожай.

читайте такожЯк виростити урожай в 100 кг огірків: проста лимонна кислота створить диво на городі

Чи можна збирати огірки у дощ

Будь-урожай, зокрема і огірків, небажано збирати під час дощу, а також в холодну і похмуру погоду. Також бажано не збирати огірки після поливу і підгодівлі.

Як правильно збирати огірки

Дуже важливо правильно знімати огірки з лози. У жодному разі не можна відкручувати плід, а також смикати або тягнути його на себе, намагаючись відірвати. Так ви тільки пошкодите стебло рослини.

Щоби правильно зірвати огірок, переверніть кисть руки долонею вгору, покладіть плід на три пальці – мізинець, безіменний і середній; підведіть під плодоніжку зігнутий в суглобі вказівний палець і м'яко штовхайте їм плодоніжки вгору, одночасно натискаючи на зеленець великим пальцем. Використовуючи цей прийом, ви легко відокремте огірок від плодоніжки, не пошкодивши місце їхнього зрощення.

Найбільш щадним способом відділення огірочка від лози вважається обрізка секатором або ножицями.

Раніше Главред писав, чим підгодувати томати, щоби був хороший урожай, і як вирощувати помідори в теплиці.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти