Як правильно прати піджак у машинці: 10 секретів, які повинен знати кожен

13 травня 2023, 13:18
Щоб такий улюблений предмет одягу прослужив вам якомога довше, варто знати наперед, як правильно прати та сушити піджак.
Пиджак, стирка
Як правильно прати піджак у машинці/ pexels, ua.depositphotos.com

Прання піджака – дуже відповідальний процес. Якщо не дотримуватися спеціальних правил і нехтувати усіма вимогами до догляду за виробом, то є ризик непоправно зіпсувати одяг. Якщо ця річ вам важлива, то краще дізнатися наперед, як випрати піджак від костюма в домашніх умовах і чи можна робити це у пральній машині.

Як часто потрібно прати піджак

Спеціалісти рекомендують прати піджак двічі на рік. Така кількість разів є оптимальною і зумовлена тим, що у багатьох піджаках є проклеєні деталі. Якщо ж такий піджак часто прати, то під дією води полівініловий клей може швидше розчинитися. Якщо у вашому піджаку немає деталей, приклеєних таким клеєм, тоді піджак можна прати частіше.

Чи можна прати піджак в машинці

Першочергово під час догляду за будь-яким одягом, а не лише за піджаком, потрібно ознайомитися з етикеткою, яку залишає виробник. Там вказана уся найважливіша інформація – можна чи не можна прати піджак у машинці, яка температура води для нього допустима, чи можна використовувати віджим тощо. Для низки піджаків рекомендується чищення у хімчистці або ручне прання – ця інформація також буде вказана на етикетці.

відео дня

Потрібно пам’ятати, що вовняний костюм без домішок прати у пальній машині не можна. Його можна здати у хімчистку або самостійно провести сухе чищення вдома. Якщо такий піджак випрати, він може втратити свою форму. Такі ж правила поширюються на цей вид одягу, виконаний із замші та оксамиту. Також вручну краще прати піджаки з атласу.

Якщо у вовняному піджаку є домішки інших матеріалів, то можна випрати його вручну. У такому разі варто стежити, щоб температура води не перевищувала 40 градусів.

Як прати піджак у пральній машині

Отже, якщо виробник не зазначає, що прання у машинці протипоказане піджаку, значить можна скористатися допомогою цієї домашньої помічниці. З тканинами, які не можна кидати у машинку, ми уже розібралися вище. Для усіх інших тканин таке прання дозволене, але варто пам’ятати основні правила.

1. Потрібно обирати режим делікатного або ручного прання, особливо якщо ваш піджак льняний або бавовняний.

2. Температура води – не більше 20-40 градусів.

3. Варто вимкнути режим віджиму, щоб не пошкодити форму виробу, яка була надана піджаку під час виготовлення.

4. Перед прання потрібно застебнути усі ґудзики на виробі. Також варто витягти з кишень усі дрібні речі.

5. Зніміть елементи декору та фурнітуру, які знімаються.

6. Потрібно перевірити, чи немає на виробі ниток, які стирчать, або інших дефектів. Якщо ви помітили якісь дефекти, краще їх усунути до прання, адже під час циклу прання піджак може ще більше пошкодитися.

7. Якщо на піджаку є плями або засмальцьовані місця, краще їх обробити ще до прання.

8. Якщо піджак класичний, то його не можна вивертати перед пранням. Краще покласти його у спеціальну сітку для прання. Якщо вдома немає такої сітки, то замість неї можна використати наволочку, яку міцно зав’язати після того, як покладете у неї піджак.

9. Краще, щоб піджак був у барабані без іншого одягу. Класти разом у барабан машинки можна лише кілька піджаків, які пошиті з однакового матеріалу і мають схожі кольори.

10. Потрібно використовувати лише такі миючі засоби, які швидко виполіскуються і не залишають розводів. Найкраще з цим завданням впораються рідкі гелі.

Як сушити піджак після прання

Після прання не можна віджимати піджак, краще дати йому час, щоб вода збігла сама. Виріб потрібно почепити на плечики і зачекати, поки він трохи підсохне. Не рекомендується сушити його під відкритим сонячним промінням.

Коли піджак буде ще трохи вологим, його потрібно обережно випрасувати. Але перед цим варто заглянути в етикетку, щоб дізнатися, чи можна його прасувати і якщо так – то за якої температури. Також рекомендують робити це через марлю або шар тонкої тканини.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти