Як правильно вибрати каву: проста порада і 10 кращих напоїв для гурманів

12 лютого 2023, 05:30
Якщо ви не знаєте, який вид кави є найсмачнішим, то запам'ятайте, що арабіка включає в себе всю палітру насиченості, аромату і повноти напою.
Кава, дівчина
Відсутність горілого і кислого присмаку - ось як зрозуміти, що кава смачна / Колаж ua.depositphotos.com, Pixabay

Про смаки кави можна сперечатися нескінченно – кожен вибирає напій за своїми особистими уявленнями. Одні люблять міцнішу, щоб кава бадьорила і заряджала енергією на весь продуктивний день, інші пом'якшують смак напою і додають до нього молоко. Ми можемо не знати, що міцніше - кава або еспресо, і як вибрати підходящий варіант. Достатньо прислухатися до прости порад і насолоджуватися смаком улюбленого напою.

Таблиця кави за міцністю

Наскільки кава буде міцною, залежить від способу заварювання вашого напою, помелу, а також ступеня обсмажування кавових зерен. Найбільше на міцність напою впливають спосіб заварювання і помел зерен.

Найміцнішим видом кави є еспресо. У порції 30 мл виходить близько 50-80 кг кофеїну. В результаті концентрація кофеїну виходить в пропорції 2 мг/мл. Краще не шукати найміцнішу розчинну каву і пити еспресо в тому випадку, якщо вам потрібно підбадьоритися.

відео дня

На другому місці - кава по-турецьки. У порції об'ємом 60 мл виходить 40-50 мг кофеїну. Концентрація кофеїну в напої складе 0,8 мг.

У розчинній каві, порції 240 мл, виходить 60-110 мг/мл кофеїну. Концентрація кофеїну буде 0,4 мл/мл.

В американо (подвійному эспресо) в порції 350 мл вийде 100 – 160 мг кофеїну. Концентрація кофеїну - 0,4 мг/мл.

Найменш міцною кавою буде декаф (фільтр). У порції 240 мл всього 3-6 мг кофеїну, а його концентрація складе 0,02 мг/мл.

Яка кава міцніше - арабіка або еспрессо

Кількість кофеїну в зернах допоможуть визначити, як розрізнити кави за міцністю. Найпопулярніші зерна сьогодні - робуста і арабіка.

Робуста представляє вид зерен, в яких високий (до 4%) вміст кофеїну. Напій з робусти вийде з чіткою смаковою гіркуватістю, але без всієї насиченості смаку і аромату. Найчастіше, робуста використовується не в чистому вигляді, а в складі купажів, коли її змішують з зернами арабіки.

А ось арабіка - це вид зерен, який відрізняється повнотою смаку і багатим ароматом. Кофеїну в ньому в два рази менше, ніж в тій же робусті. Купажі можуть робити тільки з арабіки, або ж змішуючи її з робустою.

Загалом, робуста буде міцніше арабіки.

В еспресо від 35 до 95 мг кофеїну. Точна міцність буде залежати від різновиду самого кофеїну і обраних вами зерен. Виберете арабіку - порція еспрессо буде 35-44 мг. Якщо в каві є робуста, кофеїну вийде 55-95 мг.

Яка кава краще - арабіка або робуста

Кава в зернах, яка повністю на 100% з арабіки, вважається найдорожчим напоєм. Зерна по-різному обсмажуються, в результаті чого кава виходить з абсолютно незвичайними смаковими відтінками. Проблема тільки зі збереженням аромату, який швидко випаровується. В арабіці дуже багато масел, цукру, а також ліпідів. Вона характерна особливим терпким смаком.

Робуста значно поступається арабіці за смаковими якостями і ароматом. Тому найкраще пити арабіку. Що краще, 100 арабіка або робуста – відповідь тут очевидна.

Яку каву вибрати в кав'ярні

Еспресо

Подається в порції 25-30 мл. Вважається кавою всіх кав і основою основ. Ще за еспресо роблять висновок, наскільки хороший напій в тому чи іншому закладі. Культура пиття еспресо вчить тому, що напій слід пити не відходячи від бару.

Рістретто

Порція становить 15-25 мл. Це такий собі короткий еспресо. Напій, в основному, на 1-2 ковтки, в якому менше кофеїну і більш насичений смак. Кофеїну в ньому менше, ніж в еспресо, але це найміцніша кава в кав'ярнях.

Допіо

Подається порцією 50-60 мл. Тут мова йде про подвійне еспресо. Часом в закладах використовують слово доппіо як приставку до різних інших напоїв. Наприклад, доппіорістретто або доппіолунго.

Лунго

Напій порцією 35-50 мл є довгим еспрессо. Готується так само, як і сам еспресо, але додається більше до води. Лунго готується хвилину, а обсяг виходить до 50 мл.

Американо

Американо цікавий самою подачею напою. Гостю приносять еспресо у великій чашці, 70 мл гарячої води і, за бажанням, молоко. Еспресо навіть можуть замінити на подвійний рістретто, що тільки наситить смак. Загалом, гість і сам бере участь в приготуванні свого напою.

Капучіно

Капучино подають порцією 150-180 мл, це другий після еспресо напій, який теж п'ється біля барної стійки. Часто на чемпіонатах з кави смак напою оцінюється за еспрессо і капучіно. Фішка напою - баланс збитого молока і еспрессо. Якщо баланс не буде досягнутий, вийде просто кава з молоком. Зовні повинен бути контраст коричневого і білого. Текстура ідеального капучіно повинна бути густою без будь-яких бульбашок. Напій не повинен бути занадто гарячим (температура повинна становити 55-56 градусів).

Кафе латте

Кава з молоком - класика. Подається порцією 250 мл або більше. У латте виділяється смак молока, проте пінки не повинно бути багато. В ідеалі - не більше 1 сантиметра.

Латте макіато

Подають гостю порцією 250 мл і більше. Напій цікавий тим, що кава вливається в молоко і в підсумку виходить так зване заплямоване молоко. У такому напої більш відчутно молоко, а якщо з'єднати обидва інгредієнта, але в різній черговості, вийде два зовсім різних смаки.

Еспресо макіато

Напій порцією 50-90 мл .Маленький капучіно. Виходить порція Еспресо разом зі збитим молоком.

Флет уайт

Австралійський напій (подають 160-250 мл) вигадали ще в 1980-х роках. Родзинка - вельветова пінка. Приготування напою полягає в тому, що спінене молоко додають до доппіо. Бариста створює ідеальну пінку від 0,5 до 1 сантиметра.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти