Як правильно заряджати смартфон, щоб не викинути батарею на звалище

13 грудня 2022, 05:30
Варто знати, коли треба заряджати смартфон, щоб максимально продовжити термін служби вашого пристрою і суттєво не нашкодити його акумулятору.
Смартфони
Новий телефон до 0% розряджати не потрібно / Yoann JEZEQUEL / flickr.com

Мобільний телефон завжди у нас під руками. Ми користуємося ним для зв'язку, розваг та роботи. Тому важливо, щоб він завжди був зарядженим і працював на повну потужність. Багато хто не знає, як заряджати смартфон, щоб не зіпсувати батарею. Насправді телефон радять заряджати декілька разів на день, не залишати зарядку на останній момент і не чекати, поки заряд батареї досягне показника в 100%.

Коли заряджати смартфон

Фахівці радять тримати заряд телефону на рівні 40-80%. Тоді ваш пристрій може пропрацювати довше, ніж навіть заявлено самим виробником.

Коли заряд батареї показує 50%, можна ставити смартфон на зарядку. В такому випадку термін використання телефону може збільшитися в чотири рази.

відео дня

Як часто заряджати смартфон

Смартфон потребує регулярної підзарядки. Потрібно саме заряджати телефон, а не поповнювати його запас від 0 до 100%.

Телефон можна заряджати 2-3 рази на день. Десь до показника в 80%. Коли смартфон показує, що залишається 20-30% - не чекайте повної розрядки. Не чекайте, коли показник підживлення акумулятора енергією буде вище 90%.

Як правильно заряджати смартфон або чого боїться акумулятор

Розряджати телефон до 0% після покупки не треба

Часто можна почути, що новий телефон відразу після покупки потрібно розрядити до нуля і відразу поставити його на зарядку. Однак таку думку критикують.

Раніше мобільники були з залізо-нікелевими батареями, зараз – з літій-іонними. Перший варіант акумулятора передбачав варіант з першою повною розрядкою-зарядкою. Працював так званий ефект пам'яті, через що потенціал батареї знижувався. А ось з літій-іонними батареями такої проблеми вже немає.

Не розряджайте телефон повністю

Коли рівень заряду акумулятора телефону знижується до 0%, це призводить до мінімальних запасів енергії. Ємність акумулятора зменшується, особливо якщо в такій ситуації людина намагається його знову включити. У подібній ситуації вимикайте телефон, коли він на зарядці, щоб енергія даремно не витрачалася на фонову роботу застосунків.

Не залишайте телефон на ніч на зарядці зі 100%

Насправді, у сучасних мобільних телефонів є функція, яка відключає підживлення енергією при максимальному заряді батареї. Але на ніч смартфон з показником заряду в 100% краще не залишати, оскільки це негативно позначається на терміні експлуатації акумулятора.

Не вбивайте батарею під час зарядки

Багато з нас користуються смартфоном, коли він заряджається. Дивитися фільми або сидіти в Інтернеті, звичайно, можна, але так ви "вбиваєте" свій акумулятор. Зарядка і розрядка телефону йде одночасно і батарея зношується.

Головні "страхи" акумулятора

Літій-іонні батареї бояться, коли відбувається різкий перепад температури. Як зі спеки на холод, так і навпаки. Акумулятори дуже бояться морозів (-20) і сильної спеки (+60). Коли температура нижче нуля, телефон не може заряджатися.

Не радять зберігати літій-іонні акумулятори з 0% заряду. У майбутньому через це вони можуть не включатися.

Не можна користуватися дешевими зарядними пристроями. Може статися порушення роботи контролера, який вбудований в саму батарею і його перезарядка. Це вкрай небезпечно.

Не можна користуватися роздутими акумуляторами, не намагайтеся їх зарядити.

Акумулятори псуються через удари , вібрації, постукування, довге залишення на зарядці з зарядом на 100%, активні навантаження, попадання вологи, замикання.

Якою зарядкою краще заряджати

Зарядний пристрій повинен бути оригінальним і високої якості. Можна заряджати телефон і одноамперної, і двоамперною зарядкою. Якщо ємність акумулятора велика, смартфон швидше зарядиться за допомогою двоамперної зарядки.

Можна купити і зарядний пристрій, який підтримує швидку зарядку. Контролер не дозволить зіпсувати батарею. Якщо телефон таку функцію не підтримує, то величина струму на виході буде такою, яка потрібна вашому смартфону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти