Як правильно – заварити каву чи зварити: Авраменко роз’яснив дилему

8 червня 2023, 19:00оновлено 13 червня 2023, 16:49
Виявляється, зі словом "кава" можна вживати обидва дієслова, але варто знати випадки, коли правильно буде застосувати кожне з них.
Александр Авраменко, украинский язык
Як правильно – заварити каву чи зварити/ скрін

У багатьох під час приготування популярного напою може виникнути запитання, як же правильно казати – заварити каву чи зварити каву?

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, як правильно називати процес приготування кави і від чого залежить використання того чи іншого дієслова.

Мовознавець зазначає, що варити – це кип’ятити щось у воді або у якійсь іншій речовині. Наприклад, варять борщ, компот чи суп. А заварити – це залити що-небудь окропом для утворення настою. Тому заварюють чай, липовий цвіт, ромашку.

А от до слова кава можна застосовувати обидва дієслова, залежно від того, яким саме чином ви її готуєте.

"Каву і варять, і заварюють. І тут вибір слова залежить від того, у який спосіб ви готуєте цей запашний напій. Якщо ви насипали в турку або в джезву каву і залили окропом, а потім поставили на плиту і чекаєте, коли підніметься пінка, то таку каву ви варите. А якщо залили окропом і трохи дали настоятися напою, то ви його заварювали", – пояснив Авраменко.

Дивіться відео із поясненням Авраменка, як правильно казати - заварити каву чи зварити:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, як правильно казати – піти "по хліб" чи "за хлібом". Часто ми використовуємо прийменник "по" не там, де потрібно, і це є серйозною помилкою, зазначив мовознавець.

Також раніше мовознавець Авраменко пояснив, як правильно казати – мешканці чи жителі. Ці два слова можуть викликати плутаницю у мовленні.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти